Aandelenleaser Dexia knijpt ook Belgen af

Dexia bank heeft overal ruzie. In Nederland staat de bank ondertussen symbool voor het roemruchte aandelenleasen, waar zo’n 800.000 Nederlanders zijn ingetrapt. In België voert Dexia een bittere strijd met 240 oud-werknemers van spraaksoftwarehuis Lernout & Hauspie.

Misschien herinnert u zich de zaak Lernout & Hauspie nog. Het grootste beursschandaal ooit in België, waarbij de leverancier van spraaksoftware haar omzet opblies door softwarepakketten aan een eigen dochter te verkopen. De Wall Street Journal kwam daar in september 2000 achter, wat al snel de ondergang van het bedrijf inluidde. L&H was tot die tijd het boegbeeld van de Belgische nieuwe economie en West-Vlaanderen zou door Jo Lernout en Pol Hauspie veranderen in het Silicon Valley van West-Europa. ‘Niemand bij onze krant, niemand in België zag dit aankomen, we vonden L&H allemaal fantastisch’, vertelde een redacteur van de Antwerpese De Financieel Economische Tijd me een jaar later. Oud-Philipstopman en dotcomgoeroe Roel Pieper is nog van stal gehaald om te pogen het bedrijf te redden.
Jo en Pol hadden nog geluk dat ze hun tijd vooruit waren. Hun zeepbel knapte al in 2000, voor de boekhoudschandalen bij Ahold en Enron. Ze hoefden niet te zitten. Jo Lernout is het land uitgevlucht en verkoopt tegenwoordig pralines op de Filipijnen.
Complottheorieën ontlasten het duo. Die willen dat L&H expres kapot is gemaakt door het Witte Huis en de CIA omdat Arabische en Chinese herkennings- en vertaalsoftware zwaar strategisch materiaal zou zijn. Feit is dat de spraaktechnologie van L&H is overgenomen door een Amerikaans bedrijf.

Dexia heeft gisteren een rechtszaak verloren waarin het zichzelf als preferente schuldeiser zou willen zien benoemd in het failliet van L&H. Over de rug van de 240 ex-werknemers, die nog steeds op uitbetalig wachten.
Het Belgische Kanaal Z meldde dat in een helaas nergens op internet terug te vinden bericht. Dit stond in hun nieuwsbrief:
‘In het faillissement van Lernout & Hauspie krijgt Dexia Bank geen voorrang op andere schuldeisers. Het Gentse Hof van Beroep heeft daarmee het eerdere vonnis bevestigd van de Rechtbank van Koophandel in Ieper. Het arrest is uitermate belangrijk voor 240 ex-werknemers van het spraaktechnologiebedrijf. Want het gevolg is dat zij de eerste bevoorrechte schuldeiser zijn van L&H. Normaalgesproken zouden ze eind dit jaar uitbetaald worden, tenzij Dexia in cassatieberoep gaat.’

Meer beurs en beursschandalen:

Iraanse euro-oliebeurs mislukt
Ahold vs Enron
Aandeelhouders VNU in verlies-verlies situatie
Unilever behield aandeelhouderswaarde in WO2
ING en ABN Amro gokken op alcohol

Lees ook:Dexia dubbel de pineut in zaak Lernout & Hauspie
Lees ook:Onderzoekrechter sluit onderzoek Lernout & Hauspie
Lees ook:Beursschandalen goed voor filmbusiness
Lees ook:Dexia: Crisis is volgende week voorbij
Lees ook:België laat Franse energiereus begroting opschonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.