Durfkapitalisten jagen op familiebedrijven


U merkt er misschien weinig van, maar er is geld in overvloed. Ondertussen weten investeringsmaatschappijen niet meer waar ze al hun biljetten moeten laten. In België is bijna de helft van de familiebedrijven benaderd door durfkapitalisten.

Dat blijkt uit een enquête. Ruim 46 procent van de Belgische familiebedrijven is de afgelopen drie jaar benaderd met de vraag of ze de zaak wilden verkopen. Terwijl die investeerders familiebedrijven altijd links lieten liggen. “De overnamemarkt trekt de jongste jaren aan. Een aantal investeerders heeft duidelijk het familiebedrijf ontdekt als aantrekkelijk overnamedoelwit,” aldus een bestuurder van het Belgische Instituut voor het familiebedrijf (IFB). Toch cashen de meesten liever niet, maar proberen het binnen de familie te houden, aldus het onderzoek.
Voor de investeerders zit er niets anders op dan weer een beursbedrijf uit elkaar te trekken (KPN en Unilever worden in een ander onderzoek genoemd als prooien), of een krantenconcern te saneren.

Lees ook:Familiebedrijven en masse in de uitverkoop
Lees ook:Sjoemelende tijdschriften geweerd uit oplagecijfers
Lees ook:België probeerde EU met begroting te flessen
Lees ook:Geen straf voor oplichters in België
Lees ook:Amazon werkt aan comeback

2 reacties op “Durfkapitalisten jagen op familiebedrijven

 1. Bart

  Veel mensen in ons land merken er weinig van, maar ook hier is geld in overvloed. Zalm heeft bijna elke week een meevaller van miljoenen. En door allerlei overheidsmaatregelen is de koopkracht van de ‘gewone man’ er de laatste jaren behoorlijk op achteruit gegaan. Het wordt tijd dat we een andere regering krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sarge

  De ‘gewone man’ moet gewoon weer eens wat harder werken, en niet alleen maar zijn verworven rechten angstvallig proberen te beschermen.
  Misschien als we met z’n alle eens wat meer inzet zouden tonen dan hoeven we niet altijd naar een regering te kijken voor verbetering, maar heb je je lot in eigen handen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.