Gus Kouwenhoven dag 12, 13: Advocaat slaat terug


Nadat OM 20 jaar cel eiste tegen de voorheen in Liberia actieve zakenman Gus Kouwenhoven, kwam woensdag en donderdag zijn advocaat Inez Weski aan bod. Een geschatte kwart miljoen doden verder zou je denken dat sprake was van een ‘gewapend conflict’ in Liberia, maar Weski bestreed dat.

Afbeelding: bewijs van het OM dat Gus een brief tekende over betaling aan de regering van Liberia, onder leiding van Charles Taylor.

Gus zelf leek wel tevreden over de verdediging. Normaal zit hij met zijn rug naar de journalisten toe, maar woensdag zat hij regelmatig breed uit. Af en toe keek hij even triomfrantelijk naar boven, naar de publieke tribune van de Haagse rechtbank, waar enkele familieleden en/of vrienden zaten.
Een gewapend conflict moet, zo geldt ook bij diverse internationale hoven, plaats vinden met een ander land of een groepering die een soort commandostructuur kent, met een grote baas. Of de rebellengroepen LURD en MODEL in Liberia een commandostructuur kende, is maar de vraag, aldus Weski. Voor hetzelfde geld waren het groepjes plunderaars uit op de natuurlijke rijkdommen van Liberia, dat werd op basis van het door het OM aangedragen dossier niet duidelijk.

En alleen in een gewapend conflict kunnen oorlogsmisdaden worden gepleegd, zo luiden de regels. Mocht Gus zich bezig hebben gehouden met de invoer van wapens, wat niet waar was volgens hem zelf, dan nog hoefde het niet Gus’ bedoeling zijn geweest om daarmee oorlogsmisdaden te plegen.

Afbeelding: Beelden opgedoken door het OM. Een video van Gus die een toespraak houdt tijdens de opening van de fileerzaagmolen van zijn houtbedrijf in Liberia.

En zo had ze nog wel wat puntjes, uiteenlopend van geheime diensten, de antropologie van het tribale West-Afrikaanse land tot het Kyotoverdrag. De Verenigde Staten heeft het niet getekend maar wil zich er wel aan houden, het bos van Liberia zou zich goed lenen voor CO2-compensatie. Maar dan moest wel de democratisch gekozen dictator Charles Taylor worden verwijderd, want die was de Amerikanen niet gezind. En er waren en zijn nog wel meer buitenlandse bedrijven actief in Liberia. Vrijspraak dus, is de enige optie.
Er waren toen bedrijven actief die nog steeds actief zijn, met name rubberfabriek Firestone. Maar in de New Yorker van 27 maart zegt President Ellen Johnson-Searleaf wat te willen gaan doen aan de belabberde behuizing en behandeling van de fabrieksmedewerkers. In Californië hebben pressiegroepen een rechtszaak aangespannen tegen de rubber producent.

De dochters van Gus hebben volgens Nieuwe Revu deze week een kwalijke rol gespeeld. Die probeerden getuigen via dwang of geld te bewegen hun belastende verklaring aan te passen. Een bron meldt Revu dat Gus nog over miljoenen euro’s beschikt, en dat zijn dochter diamanten achter de hand heeft.

Meer Mr. Gus:
De organisatiestructuur van Gus’ houtbedrijven
Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete
Alles over het boevenleven van Mr. Gus
Gus Kouwenhoven dag 7. Milities, wandaden en zaken
Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel
Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt

Lees ook:Kouwenhoven: Taylor getuigt wellicht via videolink
Lees ook:Dag 14: Gus Kouwenhoven blijft in cel; OM rond af
Lees ook:Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete
Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.