Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel

U wilt per se niet investeren in de wapenindustrie? Stop dan maar met beleggen. De onderzoekers van Iris in Rotterdam bliezen de Amsterdamse beurs eens door en konden zo tien grote fondsen wegstrepen. En dan zijn ze nog een paar vergeten.

Akzo, Fugro, ABN Amro natuurlijk, maar ook Reed Elsevier, Philips en TNT werken voor de defensie-industrie en zijn geen verantwoorde beleggingen voor de pacifist, aldus Iris.

Opvallend is dat ING niet op het lijstje staat. De marinefregattendeal met Indonesië – toch de meest in het oog springende Nederlandse wapenleverantie van de laatste jaren – is schijnbaar over het hoofd gezien door Iris. Of zou dat komen omdat naast ING ook Iris-moeder Rabobank die deal meefinanciert? Dat stelt in ieder geval de Campagne tegen Wapenhandel (op de foto een demo van deze club bij de Rabobank in Heerlen). Rabobank is gelukkig voor Iris niet beursgenoteerd, maar mogen pacifisten wel betalen voor dit beleggingsadvies?

Crucell en Arcadis komen met de schrik vrij, de criteria die Iris opstelde voor kerken en andere instellingen die uit principe hun vermogen niet willen beleggen in bedrijven die ook defensiegerelateerde zaken doen, waren niet zo streng voor hun. Dat de bodemsaneerders van Arcadis buiten schot blijven ondanks hun contract met het Pentagon valt te begrijpen. Crucell is een lastiger geval. Het Leidse biotechbedrijf ontwikkelt in opdracht van het Pentagon mee aan vaccins die kunnen helpen tegen een aanval met biologische wapens. Maar wie garandeert dat ze niet gebruikt zullen worden door een leger dat zichzelf preventief vaccineert en vervolgens met biologische wapens aanvalt? Het strategisch belang van die vaccins is in ieder geval groot.

Meer wapenhandel:
Rusland verdient goud aan wapenhandel
Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

ING en ABN Amro gokken op alcohol

Lees ook:Rusland verdient goud aan wapenhandel
Lees ook:Durex dood? Crucell tackelt aids
Lees ook:Biologische landbouw stimuleert honger en armoede in Afrika
Lees ook:Hollandse wapenhandel in 2005 verdubbeld
Lees ook:Standard & Poor’s bekritiseert kredietwaardigheid VS

Eén reactie op “Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel

  1. henk

    Dit is lulpraat, het strategisch belang van een vaccin tegen knokkelkoorts e.d. kun je onmogelijk ontkennen. Even goed lezen, ook wat het verschil is met arcadis

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.