Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn

RTL zou samen met Audax een krant beginnen, en ook investeerder Marcel Boekhoorn, lachend rijk geworden met onder meer Bakker Bart en Telfort, blijkt plannen te hebben voor een nieuw dagblad. Met Jort Kelder als hoofdredacteur.

Update 28-7

 

 

Update 6-1-07: Boekhoorns vermogen halveert door scheiding

Update 19-9: Jort Kelder niet maar adjunct wel naar gratis krant

Update 28-7: PCM claimt ook plannen te hebben voor een gratis kwaliteitskrant.

Boekhoorn zou bezig zijn met een kwaliteits huis-aan-huisblad. Een combinatie van het lokale snuffertje met Volkskrant of NRC Next zeg maar. In IJsland draait een dergelijk initiatief als een tierelier, vertelde een voormalige krantenexecutive met vrienden op het Scandinavische eiland. Quote's Jort Kelder zou zijn gepolst als hoofdredacteur. Zelf schrijft hij nog niet te weten wat hij in de nabije toekomst gaat doen. “Quote of iets anders. Een tv-ding, een internetbedrijf of een krant. En misschien wel alledrie ineen. Ik weet het niet, ook al leest u in de avondbladen andere berichten.”

Hopelijk houdt Boekhoorn vertrouwen in de IJslandse cijfers en laat hij het niet van Kelder afhangen mocht die het niet doen. Er lijkt ruimte liggen. Kwaliteitskrantenuitgever PCM (Volkskrant, Trouw, NRC) laat NRC Next een eu kosten, terwijl als ze naar het IJslandse succes hadden gekeken dat blad natuurlijk meteen gratis huis aan huis hadden moeten verspreiden. Je koopt postcodegegevens over welke inkomensgroepen waar wonen en weet al voor een groot deel in welke buurten het zin heeft zo’n blad wel of niet in de bus te gooien. Enkel bepaalde groepen zoals studenten hoeven dan nog apart in kaart te worden gebracht. Veel mensen, vooral van onder de 35, zijn door televisie en internet niet meer gewend te betalen voor nieuws.

Maar PCM verdient enige lof dat het wel met NRC Next is begonnen. Initiatieven voor nieuwe kranten sterven helaas meestal een snelle dood. RTL en Audax (uitgever van HP/De Tijd, Weekend en Aktueel) hadden ook een plan voor een krant. Een boulevardblad a la het Duitse Bild, aldus geruchten. Een entertainmentkrant dus, daar valt eerder geld voor te vragen dan voor een nieuwsblad. Maar dat plan gaat niet door, RTL ziet meer brood in andere zaken. Jammer, want er was wel synergievoordeel te halen, bij RTL werken veel journalisten die best een stukkie kunnen typen. RTL Boulevard heeft een grote redactie die veel shownieuwtjes hoort.

De NDC, uitgever van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, had twee jaar geleden al een dummie ontworpen voor een Nederlandse variant op Bild, maar ook dit initiatief heeft het niet gehaald. Jammer, want ik zou best aandelen in zo’n krant willen. Pulpkranten verkopen goed in Engeland, Duitsland, eigenlijk in elk land, dus waarom zou dat niet verkopen in Nederland?

Zie ook: Huis-aan-huisblad beter voor Wegener dan AD

Meer media:
Endemol draait helemaal niet lekker
Taliban van medialoos tot mediamagiërs
John de Mol presenteert nieuw aanvalsplan Talpa

Meer Quote 500-leden:
Hans Melchers maakt aanval op media publiek
Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven
Cafémogol Kooistra verjaagt homo's uit Eindhoven
Fentener van Vlissingen hielp foute bedrijven in WO2
Rechter ondergraaft autoriteit Autoriteit FM
Brenninkmeijer en Baan spreken
Vrouwen aan de top van de Quote 500

 

Wat is Gronical

Lees ook:Jort Kelder niet maar adjunct wel naar gratis krant
Lees ook:PCM: geen zeggenschap, geen deelname in gratis krant
Lees ook:Jort Kelder vertrekt als hoofdredacteur bij Quote
Lees ook:PCM neemt aandeel in Boekhoorns krant
Lees ook:Boekhoorns vermogen halveert door scheiding

Eén reactie op “Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn

  1. Jan-Willem

    Grappige verspreking in dit verband: plaatselijk snufferdje

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.