Hollandse wapenhandel in 2005 verdubbeld

Het gaat goed met Nederland.  Vooral in de wapenhandel: in 2005 is de waarde van het aantal verleende wapenexportvergunningen bijna verdubbeld tot ruim een miljard euro. Ons land staat daarmee wereldwijd op de vijfde plaats

 

Dat blijkt uit onderzoek van lobbyorganisatie 'Campagne tegen wapenhandel'. In 2005 werd er voor 1,17 miljard aan wapens geëxporteerd uit Nederland, een all-time-high. Een jaar eerder ging het nog om een lousy 644 miljoen euro.  

De beste klanten waren in 2005 Duitsland en Chili, samen goed voor een half miljard. De Chilenen, fans van Nederlands oorlogstuig, bestelden vier fregatten voor 290 miljoen euro. In Duitsland zijn onderdelen voor Orion-verkenningsvliegtuigen en Käsekopf-raketten populair.

Vooral Stork Aerospace en radarspecialist Thales profiteren van de grote wapenorders, stellen de onderzoekers. Opvallende klanten zijn Egypte (chemicaliën en antitankgeschut) en India (luchtafweerradar).

Het rapport 

Meer wapenhandel:
Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel
Britse wapenhandel mag ongestraft omkopen
Bredenkamp fêteerde mee met wapenfabriek BAE
Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven
Syrië maakt ook vrienden met Noord-Korea  

Lees ook:WK Voetbal 2006: Duitsland moet winnen
Lees ook:Rusland verdient goud aan wapenhandel
Lees ook:Nederlandse wapenhandelaar gepakt in Zimbabwe
Lees ook:De ontmanteling van Fortis is de schuld van België
Lees ook:Staatsschuld Nederland loopt op naar 380 miljard euro

8 reacties op “Hollandse wapenhandel in 2005 verdubbeld

 1. henk

  1,17 miljard eu is toch niet echt veel. De wapenindustrie in Nederland stelt weinig voor dus.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan-Willem

  Maar d’r zit wel flinke groei in de markt, en vergeet niet dat de transithandel ook floreert

    /   Beantwoorden  / 
 3. henk

  Mwah. Van één euro naar twee kun je verdubbeling en groei noemen, maar waar gaat het over. Een half miljard, dat is één JSF of twee duikboten. Thales is ook nog eens niet echt Nederlands. Is van Boeing of Lockhead Martin ofzo.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Bart

  Schandalig, wat Nederland op dit gebied presteert. Straks twee christelijke partijen in de regering; dan wordt het nog erger. Straks zingen ze : Vrede op aarde, maar als er geld te verdienen valt, doen principes er niet meer toe….

    /   Beantwoorden  / 
 5. Martin

  De grote vier wapenhandelende landen (Rusland, VS, Frankrijk en Engeland) zijn met elkaar goed voor het overgrote deel van alle wapenhandel (+/- 80%).

  Je kan daarom stellen dat alle andere landen kleine wapenleveranciers zijn, maar ik vindt dat niet erg zinnig.

  In de wereld wordt voor een kleine 50 miljard euro in wapens gehandeld. Tenminste als je wapenhandel omschrijft als handel in wapens naar andere landen (dus geen binnenlandse productie). Van de biljoen dollar aan militaire uitgaven gaat ongeveer een kwart naar wapenproductie (250 miljard dollar), van die wapens gaat een kwart de grens over. Dat betekent grofweg 1/16 van 1 biljoen dollar, dat is 47 miljard euro.

  Nederland neemt van die wapenhandel dus 2% voor haar rekening. Dat is 10% van de overige handel (naast de grote vier). De Campagne tegen Wapenhandel stelt regelmatig dat Nederland niet tot de grote wapenleveranciers behoord, maar tot de grootste van kleintjes, samen met Duitsland, China, Spanje, Italie, Oekraine, Witrusland en Israel).

  Nog een verdubbeling en Nederland behoord tot de grote landen. Al zullen er dan weer mensen zijn die beweeren dat alleen de VS en Rusland grote wapenleveranciers zijn.

  Overigens is niet de financiele omvang het belangrijkste bij wapenhandel, maar de vragen waarom, waar, wat en hoe? Doorvoer levert de Nederlandse economie nauwelijks iets op, maar het gat wel over 40.000 hjandvuurwapens, miljoenen patronen etc.

  # Thales Nederland is deel van het Franse Thales. Met de Amerikanen hebben ze juist niet zulke goede relaties, reden dat ze ook niet erg voor de aanschaf van de JSF zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 6. henk

  Tnx Martin, interesting.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Nokia Accu Man

  Het stel nauwelijks wat voor als je alleen al kijkt wat de usa per jaar kwijt is aan zijn leger..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.