Bierfraude: 400 miljoen euro kartelwinst

De bedragen die bierbrouwers Grolsch, Heineken, InBev en in mindere mate Bavaria hebben verdiend met het kunstmatig hooghouden van de bierprijs, zijn niet mis. Zembla onthulde gisteren dat Kroes cs. uitkomen op het lieve sommetje van 400 miljoen euro.

De prijs van een kratje pils voor u en mij is namelijk jarenlang 1 euro verhoogd door prijsafspraken. Saillant detail: oud-Heinekenbaas Karel Vuursteen was zelf regelmatig bij de onderhandelingen aanwezig.

De boete die de bedrijven kregen, is hoger dan de 400 miljoen. Grolsch, Heineken en Bavaria zijn in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van 274 miljoen euro, de Belgen van InBev klikten over het kartel en hoeven maar 84 miljoen te betalen. En dat terwijl de belgen ook in eigen land al eens zijn veroordeeld voor prijsafspraken in de horeca.

Benieuwd wat Peer Swinkels van Bavaria te melden heeft, hij voelde zich een paar maanden terug nog het meest verraden door z'n buurman InBev. 

Meer Nederland-België? Lees dan de reconstructie van de overname van ABN Amro -die te voorkomen was- in de Volkskrant

Lees ook:Heineken aangesproken op failliet Kooistra-café
Lees ook:Kooistra dumpt InBev voor Heineken
Lees ook:Protectionisten willen Budweiser niet verkopen
Lees ook:De 100 rijkste van België zijn armer geworden in 2008
Lees ook:Kroes krijgt haar zin: Microsoft moet lappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.