Jim Rogers: Agriculture en Commodities

Dinsdag waren we uitgenodigd door Alex en ABN Amro om een sessie van de bekende beleggingsgoeroe Jim Rogers bij te wonen. 

Update november 2008: Jim Rogers: Marxistisch optreden VS leidde tot kredietcrisis (VIDEO)

Een stampvolle zaal in hotel Movenpick in Amsterdam met uiteraard vooral mannen in slecht zittende pakken of met slobbertruien, maar wel met een gloedvol betoog van Jim Rogers.

Rogers richtte ooit samen met George Soros het Quantum Fund op. In de eerste tien jaar steeg dit fonds met meer dan 4000%. Na dit succes verliet de toen 37-jarige Soros de wereld van de hedge funds om wereldreizen te gaan maken en om verschillende boeken te schrijven.

De nu 65-jarige kwam gisteren met een aantal sterke analyses en aanbevelingen. Veel waren bij mij wel al bekend, maar hier nog even de opsomming.

Nadat de pond haar status als wereldvaluta verloor in begin 20-ste eeuw, verliest nu de Amerikaanse dollar op zeker haar rol als wereldvaluta. De volgende wereldvaluta wordt waarschijnlijk de Chinese munt: de Renminbi.

We kunnen blind al ons spaargeld in deze munt steken, terwijl we het liefst ook nog short gaan op de dollar (volgt u het nog?). Het kan niet anders dat de vaste wisselkoers tussen de dollar en Renminbi binnen niet al te lange tijd wordt losgelaten en dat de Chinese munt dan veel meer waard wordt. De Chinesen zijn hard aan het werk, ze zijn nu nog relatief arm, maar dat gaat veranderen. 

Ook de Japanse Yen, en opvallend de Zwitserse Frank, worden aanbevolen.

De 65-jarige Rogers is samen met zijn vrouw en 4-jarige dochter (de ouwe snoeperd) verhuist van New York naar Singapore omdat hij totaal niet meer geloofd in Amerika. Hij gelooft uitsluitend in Azië. Zijn dochter spreekt al vloeiend Mandarijn.

Rogers zit daarom ook short in aandelen van de grote Amerikaanse banken. Hij heeft posities in goud en zilver, maar vooral in commodities: grondstoffen. Grondstoffen zijn al flink in waarde gestegen, maar de bullmarket gaat nog door tot 2014 – 2020. Historisch bepaald. Koopt u geen beleggingsfondsen, maar gewoon olie, lood, etc.

Rond 2020 komt Rogers terug naar Nederland om voor een vol stadion met commoditie-beleggers aan te kondigen om weer uit de dan onvoorstelbaar dure commodities te stappen. Ze zullen hem uitjoelen en niet geloven. Maar nu zijn er nog heel weinig commoditie fondsen, weinig beleggers die het snappen en derhalve zijn de koersen nog laag. Stap in, aldus Rogers.

De absolutue klapper van het jaar is de agriculture. Er wordt wereldwijd niet genoeg geproduceerd, de productie stijgt weinig en er is veel vraag. De prijzen vliegen omhoog, zie de ontwikkelingen van de prijs van bijvoorbeeld mais, soja, katoen en suiker. En het gaat nog veel verder.

Rogers baseert zich op de jaren '70. Stagflatie: weinig economische groei, veel inflatie, hoge rentetarieven, dalende aandelenbeurzen en scherp dalende onroerend goed prijzen. Het gaat nu weer gebeuren. Maar spullen, goederen, koop ze nu het nog kan. Ze zullen enorm gaan stijgen in waarde.

PS. Rusland wordt het ook niet. "Alleen de maffia wordt daar rijk, maar de kans is zeer groot dat je dan ook wordt doodgeschoten". "Het oude Sovjet-Unie is nu opgedeeld in 15 landen, en dat worden er nog zeker 100 meer. Het is zeer gevaarlijk in het land. Allleen het bezit van grondstoffen maakt de Russen rijk. Maar net als in Tsjetsjenië wordt het in veel landen oorlog."

PS2 aan de boeren in de familie Cohen: verkoop jullie bedrijven in Nederland, ga niet naar Noord-Amerika, maar naar Azië. De winst zal dubbel zijn. (Stijgende opbrengst producten en waardestijging bedrijf en landbouwgrond.)

 

 

 

Lees ook:De slechte adviezen van Jim Rogers
Lees ook:Investing legend Jim Rogers chooses
Lees ook:Crash in Indonesië, opkomende markten
Lees ook:Jim Rogers: Marxistisch optreden VS leidde tot kredietcrisis (VIDEO)
Lees ook:Einde nabij: 7 centrale banken dumpen dollar

3 reacties op “Jim Rogers: Agriculture en Commodities

  1. deblijemoolenaar

    Interessant, bedankt voor de samenvatting ! Beleggen in de Yuan lijkt me wel wat, maar hoe pak je dit aan op een handige manier ? Iemand suggesties (Ik ken alleen een turbo usd/yuan) ?

      /   Beantwoorden  / 
  2. geert23

    welke fondscode heeft dat. overal gezocht maar kom niet verder dan lu259321452. bij abnamro vidnt ik ook niets? wie helpt

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.