Afpersen met Bibob werkt

Vooral op plekken waar gemeentes ambitieuze bouwplannen hebben, zorgt de Bibobscreening voor razernij. Het ambtelijk afpersen werkt: zelfs Damraktycoon Barazani wankelt.

 

 

Op Quotenet zegt Barazani dat de NV Stadsgoed, een aan de gemeente gelieerde vastgoedontwikkelaar, nog de enige kandidaatkoper is van zijn panden aan het Damrak. Die had hij al bijna verkocht, maar de koper haakte af nadat bekend werd dat er een Bibobonderzoek tegen hem liep. En die koper was niet de enige zakenpartner.

De Israelische ondernemersfamilie, soms aangeduid als de 'koosjere' of Damrakmaffia, is al jaren voorwerp van onderzoek door alle mogelijke opsporingsdiensten, maar nooit veroordeeld. De gemeente Amsterdam wil via Stadsgoed desondanks zaken met hem doen, want het wil de Damrakpanden hebben om van de vervallen straat een waardige rode loper voor de binnenstad te maken. En Barazani dreigt te buigen. ‘Ik denk het wel. Ik kreeg een stempel opgedrukt en niemand bleef over, behalve deze corporatie.’ Dat zoiets niet goed is voor de waarde van je stenen, moge duidelijk zijn.

Het wordt hoog tijd voor een diepgravend onderzoek naar deze zaak, waarin de gemeente Amsterdam niet alleen rechter is, maar ook koper. De klaarblijkelijke schending van het verbod op détournement de pouvoir ligt er veel te dik bovenop. Bram Moszkowics moest voor minder belangenverstrengeling de verdediging van Willem Holleeder neerleggen.

Freek Salm, ex-Wallenmanager en Bibobdeskundige voor gemeenten, zal dat niet vinden. Hij ziet deze manier van werken juist als voorwaarde voor succesvol gebruik van de wet.

Pak Barazani gewoon op als het een maffioos is. En pak dan zijn panden af met de antiwitwaswetten.

Lees ook:Gemeente Amsterdam doet aan afpersen met de Bibob
Lees ook:Job Cohen waarschuwt China, vanaf nu wekelijks!
Lees ook:Amsterdam ontdekt: bejaarde yup verziekt sfeer
Lees ook:Cohen wil wet Bibob veranderen
Lees ook:Onderzoeken naar gifschip Ivoorkust openbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.