Geopolitiek mijnenveld ligt open na dood Niyazov

Het wordt spannend in Turkmenistan de komende dagen. Na het overlijden van dictator Niyazov aka Turkmenbasi de Grote, is het land politiek stuurloos. Er valt voor de buitenwereld veel te halen. En dat is niet alleen de opbrengst van de omvangrijke gas- en olievoorraden.

De geopolitieke belangen zijn minstens zo groot. Het Kremlin zal achter de schermen flinke diplomatieke druk uitoefenen op de rouwende hofhouding van de Middeleeuwse alleenheerser die gisteren bezweek aan hartfalen. Als Turkmenistan onder Russische invloedssfeer komt, is dat goed nieuws voor Gazprom, dat graag een pijpleiding aan wil leggen naar het land.

 Maar ook de Verenigde Staten zullen hun diplomaten al met de grootste spoed richting de hoofdstad Ashgabat hebben gestuurd. Christmas holidays of niet, voor de  VS is het een goede uitvalsbasis naar buurlanden Afghanistan en Iran. Turkmenistan ligt aan Bush' as-van-het-kwaad.

Wanneer Rusland de strijd wint, kan Shell misschien even ademhalen. Want wie weet komt er zo wat minder druk te staan op de miljardenketel aan de andere kant van Azie, die Sachalin heet.

Meer Turkmenistan

Lees ook:Het komt helemaal goed met Afghanistan
Lees ook:Gazprom doet niet moeilijk over smeergeld
Lees ook:Raketten zijn goede zaken voor Noord Korea
Lees ook:OPEC piekt maar Venezuela op ramkoers
Lees ook:Sterren dansen om het gas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.