Sterren dansen om het gas

China, Rusland en het Westen zullen de grote kemphanen zijn in de baltsdans-voor-aardgas met Turkmenistan. Die dans wordt uitgevoerd op het graf van dictator Niyazov, dat vandaag is gevuld. De interimregering stelt ons intussen gerust: Turkmenistan komt al haar gasleveranties na.

Meer dan veertig buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders bezochten de begrafenis van de dictator die dagen en een maand naar zichzelf en zijn moeder vernoemde, die een nationale feestdag instelde voor tapijt en paarden, en die een verguld standbeeld van zichzelf liet bouwen, dat met de zon meedraait. Onder hen de russische eerste minister Fradkov, de Oekraiense leider Janoekovitsj en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Richard Boucher.

Insiders tippen China, Rusland en het Westen als drie diplomatieke stromingen die de hardste strijd zullen leveren om invloed bij de nieuwe Turkmeense regering. China bouwt al een een gasleiding naar Turkmenistan, Gazprom heeft er een flinke vinger in de pap en ook het Westen aast op de vijf-na-grootste gasvoorraad ter wereld.

Maar er zijn kapers op de kust. Zo is ook India gebaat bij meer invloed, zegt Centraal Azie-expert Ramakant Dwivedi. "India's presence in Turkmenistan, says Central Asia expert Ramakant Dwivedi, could help counter the growing Pakistani influence in neighbouring Azerbijan. It also promotes its role in the 'extended neighbourhood'."

De Turkmeense interimregering heeft op de dag van de begrafenis, naar voorbeeld van de overleden leider, een aantal opmerkelijke maatregelen genomen. Zo mogen kinderen vandaag niet buiten spelen en is muziek verboden op openbare plaatsen.

Zie ook: Geopolitiek mijnenveld ligt open na dood Niyazov

Syrië loog tegen VN over Nederlandse vluchteling Iran
Iran stapt over op euro  

Lees ook:Het komt helemaal goed met Afghanistan
Lees ook:Turkmenen willen Duitsers aan het gas
Lees ook:Geen goedkope olie meer
Lees ook:Gazprom doet niet moeilijk over smeergeld
Lees ook:Geopolitiek mijnenveld ligt open na dood Niyazov

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.