Huis-aan-huisblad beter voor Wegener dan AD

Uitgever Wegener is in de rode cijfers gekomen, vooral door het AD. Eén van de adviseurs van de nieuwe fusiekrant, mediaconsultant Leon de Wolff, gaf uitleg. Hij had nog wat interessante cijfers voor Marcel Boekhoorn en anderen die een nieuwe krant willen beginnen.

Update 10-10

In Londen is mediamagnaat Rupert Murdoch onlangs een gratis avondkrant begonnen, en Boekhoorn wil ook zoiets in Nederland, huis-aan-huis verspreid. In Utrecht is een plan voor het opzetten van een gratis regionale krant vanwege het gat dat is gevallen door het opgaan van het Utrechts Nieuwsblad in het AD. Ook het Rotterdams Dagblad verdween. Oud-hoofdredacteur van Het Vrije Volk en Nieuwsblad van het Noorden
Geert-Jan Laan verkent daarom de mogelijkheden voor het opzetten van een
Rotterdamse Parool.

De gratis huis-aan-huisbladen bij Wegener (210 titels met een gezamelijke oplage van 7,4 miljoen) draaien een omzet van 77 miljoen. De betaalde kranten (naast AD onder meer De Twentsche Courant Tubantia) halen een omzet van 105 miljoen. Maar waar die dagbladen de cijfers zien dalen (het AD zag de reclameomzet 18% dalen en het aantal abonnees 10% teruglopen), steeg de advertentie-omzet bij de huis-aan-huisbladen met 4%, vertelt Leon de Wolff aan het einde van dit videofragment van RTL Z.

Leuk detail. Er is ooit een experiment gedaan waarbij de NRC als De Telegraaf is opgemaakt en De Telegraaf als NRC. Op de vraag wat de meest sensationele krant was, antwoorden de respondenten: de NRC (met Telegraaf-opmaak). Oftewel: maak je vooral geen zorgen over de inhoud als je een nieuwe krant begint.

Zie ook: Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn

Meer media:
Familie Forbes is Bono’s nieuwste goede doel
Vrouw zoekt boer (in leenbank)
John de Mol presenteert nieuw aanvalsplan Talpa

Lees ook:PCM neemt aandeel in Boekhoorns krant
Lees ook:Boekhoorns vermogen halveert door scheiding
Lees ook:PCM: geen zeggenschap, geen deelname in gratis krant
Lees ook:Jort Kelder niet maar adjunct wel naar gratis krant
Lees ook:Sanoma koopt gratis kranten van Metro

2 reacties op “Huis-aan-huisblad beter voor Wegener dan AD

 1. herman

  Een gratis krant met ANP-feed en een beetje showbiz-nieuws werkt niet meer. getuige het AD. komt door Spits, Metro en allemaal internet-sites.

  maar wat dan wel een goede krantenformule is? NRC Next wordt bejubeld, maar ik vind die achtergrondverhalen te lang. misschien gewoon allemaal eigen nieuws brengen en niet het ANP achternalopen, zoals de rest van medialand doet.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan-Willem

  Hear hear! Bijna volledig mee eens; juist die lange verhalen maken een krant anders dan een website (al zijn we hier soms ook lang van stof ;) )

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.