Geef de Popprijs maar eens aan Andre Rieu

Als de Nederlandse popwereld zich komend weekend weer onderdompelt in drie dagen Groningse gezelligheid, met als slagroom op de taart het fantastische Eurosonic-festival, is het voorspellen van de winnaar van de Popprijs het belangrijkste gezelschapsspel. Hoewel dit blog op voorhand niet pro-Limbabwe is, breken we graag een lans voor Andre Rieu.

De kans dat hij de prijs wint, is minimaal. De jury van de Popprijs kiest voor alternatieve muziek. Het criterium voor de prijs is ‘de belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse popmuziek’, maar die zin kan je op heel veel manieren interpreteren, laat de jury elk jaar zien. Enkele winnaars van de afgelopen edities waren Spinvis, Anouk, Blof en Ali B.

Twee Nederlandse dj’s wonnen de prijs: Tiësto (2002) en Armin van Buuren (vorig jaar). Daarvoor moesten ze wel eerst worden uitgeroepen tot beste dj ter wereld. Geen wonder dat beiden geen zin hadden een uur op te treden in Groningen: ze draaiden op feesten in Israël en Argentinië. Voor tienduizenden mensen.

De organisatie zal daar de balen van hebben. Dit jaar moet de winnende artiest optreden. Namen die worden genoemd: Gem, Room Eleven en Pete Philly & Perquisite. Wij zien in de Jeugd van Tegenwoordig een goede winnaar.

Maar eigenlijk moet Andre Rieu die prijs maar eens krijgen. Goed, die tienduizend euro’s zijn peanuts voor hem, want hij staat in de top tien van meest bezochte live-acts ter wereld. Gemeten naar opbrengst. Waar de Nederlandse cultuurwereld huilend bedelt voor een beetje subsidie, betalen vele duizenden mensen Rieu honderd euro per kaartje om een show bij te mogen wonen. Gewoon, omdat Rieu weet wat muziek moet doen: mensen vermaken.

Netwerk zond gisteren een reportage over hem uit die maar niet zuur of kritisch kon worden, al werd er nog zo naar gezocht. Om tot de enige juiste conclusie te komen: Andre Rieu is een held. En nog een aardige ook. Of hij popmuziek maakt? Hij kan een vol voetbalstadion mee laten joelen. Bovendien is hij een entrepreneur. Van zijn ondernemerschap kunnen veel artiesten nog een hoop leren.

Er is alleen één probleempje: Rieu treedt zaterdag op voor duizenden Duitsers. Hij treedt heel 2009 op voor (tien)duizenden mensen. In een duizelingwekkend tempo. Zoals het een ware popster betaamt.

Lees ook:Nederlandse economie lachertje van Europa
Lees ook:Amerika en Iran zijn het eens
Lees ook:Meer overgewicht dan honger in de wereld
Lees ook:WK Voetbal: Iran moet winnen
Lees ook:Olievoorraad Irak gaat open

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.