Vrouw aan top na overlijden Fentener van Vlissingen

Frits Fentener van Vlissingen, één van de machtigste investeerders van Nederland en groot liefhebber van het bordspel Stratego, is op 72-jarige leeftijd overleden. Daarom staan nu twee vrouwen aan de absolute top van de Nederlandse zakenwereld, die toch vooral door mannen wordt gedomineerd.

Update:
Fentener van Vlissingen en Ralph Sonnenberg; Quote 500 in Bernard Madoff

Update: Paul Fentener van Vlissingen overleden

Vrouwen zijn zeldzaam aan de top van het Nederlandse bedrijfsleven, maar de dochter van Freddy Heineken (1923-2002) Charlene staat op 2 in de rijkenlijst Quote 500 en Annemiek Fentener van Vlissingen, dochter van Frits Fentener van Vlissingen, straks op 3 met naar schatting een vermogen van 2,5 miljard euro. (Helaas voor meelezende belastinginspecteurs: het familiebedrijf is tegenwoordig gevestigd op Sint Maarten). Op plekken 4 en 5 staan de broertjes van Frits; Paul (2,1 miljard) en John (2 miljard).
Bij elkaar opgeteld zijn de drie broers nog steeds minder rijk dan de nummer 1, de C&A-familie Brenninkmeijer, geschat op 12,5 miljard. Toch is de familie Fentener van Vlissingen het ware establishment van het Nederlandse zakenleven. Frits’ vader Frits sr. (1882 – 1962) stond mede aan de basis van bedrijven als KLM en Akzo, en werkte samen met Daniël George van Beuningen aan de ontwikkeling van Rotterdamse haven. De Fenteners staan al een eeuw op goede voet met de koninklijke familie. In tegenstelling tot de internationalistische, half Duitse familie Brenninkmeijer, die bovendien nog katholiek is ook en waarvan de leden zich nooit op feestjes laten zien waar De Telegraafs Stan Huygens journaal over bericht.
Annemiek (1961) werd vorig jaar al één van de machtigste vrouwen van Nederland. Ze werd commissaris bij Heineken en bovenal volgde ze Frits broertje Paul op als president-commissaris van de Steenkolen Handels Vereniging SHV. Daarvan bezit de familie meer dan de helft. Het handelt niet meer in steenkool, maar investeert in de meest uiteenlopende bedrijven. De bekendste was levensmiddelengroothandel Makro (verkocht aan het Duitse Metro), dat slachtoffer werd van aanslagen van de RaRa vanwege de betrekkingen met het apartheidsregime in Zuid-Afrika in de jaren tachtig. Tegenwoordig bezit de SHV via dochter NPM Capital ondermeer 45% van persbureau ANP.

Zie ook: Vrouwen aan de top van de Quote 500

Meer (oud) Quote 500-leden:
Brenninkmeijer en Baan spreken
Gus Kouwenhoven: Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Sjoerd Kooistra: Heineken moet afspraken met Kooistra openbaren
Erik de Vlieger: Kroegbaas doet aangifte tegen De Vlieger
Willem Endstra: Endstra: Holleeder liet 25 criminelen liquideren
Arjen van Vemde en Ed Maas: Rechter ondergraaft autoriteit Autoriteit FM
Cees van der Hoeven: Ahold vs Enron

Lees ook:Vrouwen aan de top van de Quote 500
Lees ook:Paul Fentener van Vlissingen overleden
Lees ook:Paul Fentener van Vlissingen zegt snel te overlijden
Lees ook:Brenninkmeijer en Baan spreken
Lees ook:Grote politieke invloed van Fentener van Vlissingen

6 reacties op “Vrouw aan top na overlijden Fentener van Vlissingen

 1. Bart

  Er mogen dan nu wel twee vrouwen aan de top van het Nederlandse zakenleven staan, maar ze hebben hun succes niet aan hun moeder, maar wel aan hun vader te danken. Maar het blijft toch heel knap dat deze vrouwen zich in een door mannen beheerste wereld zo goed staande weten te houden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. henk

  (Wie wil reageren moet niet vergeten dat onder het reactie-invul-vak nog een invalvak staat met daarnaast een nummer. Dat moet je overtypen (tegen spammers).

    /   Beantwoorden  / 
 3. Joost

  NPM bezit ook de groenten van Hak en het blikfruit van Jonker Fris.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Joost

  Is de broer van Frits, Paul, ernstig ziek. Zware dagen voor de familie. En toch maakt geld gelukkig!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Henk

  Paul is ernstig ziek ja las ik. Her en der op internet werden Frits en Paul ook door elkaar gehaald.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Joost

  Paul heeft alvleesklierkanker. Sneu. En toch maakt geld gelukkig!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.