Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman

Wanneer de Liberiaanse warlord Charles Taylor naar Den Haag wordt overgeplaatst, komt hij vlak bij zijn oude zakenpartner Gus Kouwenhoven te zitten. Die was als grootste houthakker van Liberia een belangrijke financier van het regime-Taylor, en vermeend wapensmokkelaar.

Advocaat Inez Weski zegt in de nieuwe Nieuwe Revu van vandaag dat getracht wordt Taylor te laten getuigen in de zaak Kouwenhoven.

‘Mr. Gus’ zou in strijd met het embargo van de VN-veiligheidsraad tegen Liberia wapens en een helikopter het land hebben ingesmokkeld. (Zie hier een boodschappenlijstje van zijn houtbedrijf OTC vanaf pagina 32) Hij staat nu terecht voor de Nederlandse rechter wegens ‘sanctionbusting’.
Taylor maakte van Liberia en buurland Sierra Leone een hel door kinderen wapens en drugs te leveren om diamanten te roven, met miljoenen doden, vermintken, verkrachten en ontheemden tot gevolg. Die bloeddiamanten zouden ook met medewerkers van Al Qaeda en Hezbollah zijn verhandeld.
Volgens Weski is het OM aan het informeren of het mogelijk is, nu Taylor toch in het land komt, hem te laten getuigen. Er mogen helaas vast geen camera’s bij, want deze twee vrienden in één zaal zou een mooi plaatje zijn.
Of Kouwenhoven ook tegen Taylor moet getuigen voor het filiaal van het Sierra Leone tribunaal dat in Den Haag moet komen, kan het OM nog niet zeggen.

Zie ook:
Gus Kouwenhoven dag 4. Getuige over wapensmokkel
Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt

Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven
Lees ook:OM in beroep tegen Mr. Gus; Taylor naar Den Haag
Lees ook:Geen uitspraak Kouwenhoven; Taylor bijna ontsnapt
Lees ook:Kouwenhoven: Taylor getuigt wellicht via videolink
Lees ook:Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel

Eén reactie op “Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman

  1. lies

    interessant zeg die info over liberia..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.