Dag 14: Gus Kouwenhoven blijft in cel; OM rond af

De van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en wapensmokkel in Liberia verdachte Gus Kouwenhoven moet in zijn cel wachten op de uitspraak van de rechtbank. Die is 24 mei of 7 juni. Het Openbaar Ministerie maakte in een uur gehakt van het pleidooi van Gus’ advocaat Inez Weski.

Afbeelding: Een Panorama uit de jaren zeventig. Gus Kouwenhoven (nu 63) ruim dertig jaar geleden met een vriendinnetje bootje varen in tropische wateren.

Althans, zo presenteerde het OM dat. In Liberia was weldegelijk sprake van een gewapend conflict bijvoorbeeld. En het complot van allerhande geheime diensten rondom het Kyotoprotocol (de Amerikanen hadden de Liberiaanse bossen nodig ter compensatie van CO2-uitstoot, maar moesten af van Taylor, zie) zou al in 2001 in gang moeten zijn gezet en volledig gericht zijn op de Nederlandse politie. Onzin dus, aldus het OM.
Gus’ zelf had het laatste woord. Hij hekelde het artikel deze week in Nieuwe Revu (onderop) en deed gewoon zaken. Net zoals rubberfabrikant Firestone ook deed en doet. Jammer voor Gus, maar dat kwam in de rechtbank niet aan de orde, wordt ook dat bedrijf nu vervolgd, en de Liberiaanse regering overweegt maatregelen tegen de rubberproducent.
Kouwenhoven deed zaken in liberia omdat hij daar al 20 jaar woonde, getrouwd was en kinderen had. “Dat geef je niet zo maar allemaal op.” En ja, als je daar zit, betaal je nu eenmaal belasting aan de regering, hoe naar die ook is. Alle getuigen tegen mr. Gus van het OM waren gekocht, per verklaring kregen ze 150 eu. Een vermogen in Liberia, legde Gus uit.
De rechter vroeg nog even door. Waarom zouden die getuigen tegen Gus’ verklaren, de meest gruwelijke verhalen vertellen en hun eigen rol daar in, als ze toch dat geld kregen, en ook zichzelf uit de wind hadden kunnen houden. De belastende verklaringen vloeiden volgens hem voort uit afgunst, omdat hij zo’n mooi hotel (foto) en een groot houtbedrijf had.
Wederom familie en vrienden op de tribune, en Gus maakte op het einde uitgebreid contact met ze en maakte met wijs- en middelvinder, jawel, het V-teken.

Foto: Hotel Africa, Monrovia, medio jaren tachtig
© GJH alle rechten voorbehouden, all rights reserved http://bizniz.blog.nl

Zie ook:
De organisatiestructuur van Gus’ houtbedrijven
Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete

Lees ook:Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt
Lees ook:Gus Kouwenhoven dag 7. Milities, wandaden en zaken
Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven
Lees ook:Geen uitspraak Kouwenhoven; Taylor bijna ontsnapt

Eén reactie op “Dag 14: Gus Kouwenhoven blijft in cel; OM rond af

  1. Henk

    Haar met zwarte make-up hoekig opgemaakte ogen en drie grote goudkleurige ringen waarvan 1 met doodskop aan de vingers van haar linkerhand doen dat wel vermoeden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.