OM in beroep tegen Mr. Gus; Taylor naar Den Haag

Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen zakenman Guus Kouwenhoven. Het OM is teleurgesteld dat Kouwenhoven niet is veroordeeld voor het medeplegen van oorlogsmisdaden. Oud-president Taylor van Liberia ondertussen komt Gus vergezellen in de Scheveningse gevangenis.

Kouwenhoven zelf vindt het weer niet terecht dat hij tot 8 jaar cel is veroordeeld voor wapensmokkel in het West-Afrikaanse Liberia. Hij was daarom al in hoger beroep gegaan. Het OM had een hoop tijd gestoken in het uitzoeken van wandaden van Liberianen die bij Kouwenhoven op de loonlijst stonden, maar de rechter beloonde die inspanning niet met de gewenste 20 jaar cel die was geëist.

De wapens die Kouwenhoven invoerde waren bestemd voor de milities van president Charles Taylor. Die zit nu in het vliegtuig naar Den Haag. Groot Brittannië heeft aangeboden Taylor gevangen te zetten, mocht hij worden veroordeeld door het Sierra Leone tribunaal. Dat tribunaal wil dit proces in Den Haag laten plaats vinden, omdat het in Sierra Leone een te groot risico is voor de regionale veiligheid en
stabiliteit. "Het doet
mij goed dat Nederland, met Den Haag als ’Juridische Hoofdstad van de
Wereld,’ hieraan op deze manier kan bijdragen," aldus minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken.

Afbeelding: Een Panorama uit de jaren zeventig. Gus Kouwenhoven (nu 63) ruim dertig jaar geleden met een vriendinnetje bootje varen in tropische wateren.

Zie ook: Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

Meer wapenhandel: Rusland verdient goud aan wapenhandel

Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven
Lees ook:George Soros verzorgt webblog over proces Charles Taylor
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep
Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Lees ook:Geen uitspraak Kouwenhoven; Taylor bijna ontsnapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.