Taylor ontmoet oude vriend in Scheveningse cel

De voor wapensmokkel in Liberia veroordeelde Rotterdamse zakenman Guus Kouwenhoven voorspelde het al: “Uw toekomst en de mijne zijn hetzelfde,” schreef hij in 2002 aan president Charles Taylor van Liberia. De aankomst van Taylor gisteravond in de Scheveningse gevangenis bewijst zijn gelijk.

Kijk maar eens naar de passages uit de brief die het Haagse Openbaar Ministerie gebruikte als bewijsmateriaal tegen Kouwenhoven. “Voor iedereen die tegen ons is ben jij de nummer 1, maar ik ben daarna het belangrijkst. (…) Ik heb nooit iets gedaan waarvan ik dacht dat het jou schade kan berokkenen omdat mijn relatie met jou verder gaat dan president alleen, we zijn vrienden en ik kan je nooit laten vallen.”

Het is een brief gevonden op de computer van Mr. Gus. Door zijn handel en wandel kreeg Liberia een houtembargo aan de broek. De opbrengst van dat hout dat Liberia verkocht werd een bloedige oorlog in West-Afrika gefinancierd. Met Taylor en Kouwenhoven achter de tralies, is dat embargo gisteren opgeheven.
De Nederlandse houthandelaar is niet de enige Nederlander die Taylor kende. Twee jaar na een eerste ontmoeting wist hij nog een hulpverleenster van Artsen zonder Grenzen te herkennen, vertelde ze gisteren.

Zie: Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

Lees ook:Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep
Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven
Lees ook:Acht jaar cel voor zakenman Kouwenhoven
Lees ook:Diamanten uit Liberia niet langer illegaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.