Balkenende pleit voor boekhoudfraude

Het wordt tijd dat we in dit land weer op grote schaal boekhoudfraude plegen, woekerwinsten verzwijgen en beleggers beneppen. Dat vindt premier Jan Peter Balkenende.

Met zijn oproep om de VOC-mentaliteit terug te laten keren in Nederland, heeft hij zich niet alleen de woede van Femke Halsema (die weer eens brieste over onderdrukking en slavernij) op de hals gehaald. Ook de Utrechtse economisch historicus is niet blij met de vergelijking die Balkenende -ook historicus- maakte tijdens de algemene beschouwingen.

Het Parool plaatste het interview met Joost Jonker van de Universiteit Utrecht jammer genoeg niet op internet, want haar bandbreedte wordt opgesoupeerd door de traffic naar de culinaire reclamestukjes van Johannes ’10-’ van Dam. Maar Jonker geeft ons een aardig kijkje in innovatieve bedrijfsvoering volgens de VOC.

"De VOC is een schoolvoorbeeld van achterkamertjespolitiek. Lange tijd wist de onderneming met behulp van de Staten-Generaal te voorkomen dat ze opening van zaken moest geven. De boeken bleven voor de aandeelhouders gesloten en dividend werd ondanks winst niet uitgekeerd."

"Toen na 1740 de winsten terugliepen, ging de VOC dividenden uitkeren om zo de koers van de aandelen kunstmatig hoog te houden. Als bedrijf eet je dan je eigen kapitaal op. Dat is ook de ondergang van de VOC geworden." Hoor, laat daar iemand het H-woord vallen?

Lees ook:Shell is geen Jomanda
Lees ook:WK Voetbal prijsvraag: win Euronext WK-zonnehoed
Lees ook:Femke Halsema: koop mijn nieuwe boek niet
Lees ook:Midden Oosten: warme en koude oorlog in Libanon
Lees ook:Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.