Friese nationalisten nu al boos op Plasterk

Feest! De nieuwe regering zit nog niet in het zadel of de Friese Nationalistische Partij FNP is al gebrouilleerd met de kersverse minister van onderwijs Ronald Plasterk. Want in de archiefkast van de FNP zat nog een columnpje uit Buitenhof over de achterlijkheid van de Friese taalstrijd.  

(foto: Buitenhof) 

"Ik heb er niet tegen het Fries, als iedereen maar snapt dat het als taal net zo'n sprookje is als de Efteling in het Brabantse Kaatsheuvel", zei Plasterk op 11 juni 2000 (sic) in Buitenhof. "Vorige week las ik in de krant over het HAVO eindexamen Fries. Een scholiere vertelde dat ze had getwijfeld of ze biologie als examenvak wilde doen, of Fries, en het was dat laatste geworden, want dat sprak ze toch al. Is het niet gek dat scholieren in Drenthe of Limburg of Den Haag, waar ik zelf vandaan kom, niet een serieus vak mogen laten vallen om wat door te pieteren in hun streekdialect, en in Friesland wel?"

Is natuurlijk een waarheid als een koe, en dat toonde Plasterk ook aan in Buitenhof, maar kom daar niet om bij de FNP. Dankzij de reactionaire nationalistische krachten in Friesland is hun dialect daar nog altijd een verplicht vak op de lagere en middelbare school.  "Toen we hoorden dat Plasterk minister van onderwijs wordt, realiseerden we ons meteen dat dat niet positief is voor het Fries", zei fractievoorzitter en lijsttrekker Johannes Kramer van de FNP tegen het ANP. De Friezen gaan het nog moeilijk krijgen de komende jaren, want zelfs André Rouvoet is in zijn nopjes met atheïst Plasterk

Lees ook:Onderwijs overschat door kenniseconomiehype
Lees ook:Minister Zalm houdt van hedge fondsen
Lees ook:Waarom een spoeddebat over Sinterklaas-affaire nodig is
Lees ook:Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië
Lees ook:Unilever-topman: grote reputatieschade door Hirsi Ali

2 reacties op “Friese nationalisten nu al boos op Plasterk

  1. Ruben Bergink

    Met zulke vijanden heeft Plasterk geen vrienden meer nodig.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan-Willem

    Volgens mij is ‘t gezegde precies andersom

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.