Exit Kookgek

Groot culinair nieuws! Joop Braakhekke gaat zijn befaamde hoofdstedelijke restaurette Le Garage verkopen. ‘Ik wil wat minder hard gaan werken’, liet de topkok (0 sterren) gisteren de media weten. Wij van Biznizblog keken daar nogal van op.

Door Joost van Kleef
 

Diezelfde Joop Braakhekke liet namelijk vorig jaar aan de redacteur van dit artikeltje weten nog lang niet met pensioen te kunnen. ‘Ik ben er eigenlijk ontzettend zat van’, zei Braakhekke. De kok kon geen fornuis meer zien. Maar stoppen met werken was verre van een optie. ‘Om de schoorsteen te laten roken moet ik door met koken. Ik heb niks van een pensioen ofzo.’

Blijkbaar heeft Braakhekke nu een offer he can’t refuse in zijn keukenkastje liggen. Verkijkt u zich namelijk niet op de waarde van zijn BN’er restaurant. Die valt objectief gezien nogal tegen. Het vastgoed heeft Braakhekke pas sinds kort in eigen beheer en de eetschuur loopt toch met name elke avond vol op de naam en faam van Joop.

Braakhekke begon zijn culinaire carrière in Parijs, keerde terug naar Nederland om een bistro (hip in de jaren zestig) te openen en vergaarde roem als chef in de keuken van restaurant De Kersentuin alwaar hij een ster bij elkaar kookte. Na De Kersentuin begon Braakhekke twee eigen restaurants, Le Garage en En Pluche. En Pluche maakt op papier geen winst maar dit kan een fiscaal slimmigheidje zijn. Met Le Garage gaat het prima. In 2005 verdiende de kok met zijn couverts 4 euroton netto.

In de jaren negentig ventte Braakhekke zichzelf op televisie uit als ‘kookgek’. Door de pias uit te hangen in zijn eigen televisieprogramma’s behaalde Joop de status van BN’er en vulde hij zijn banksaldo wat bij. Vooral de receptenboekjes van het programma, vier in getal, leverde een aardige bijverdienste op: 2 euroton in totaal volgens de cijfers van zijn Le Jus TV Productions.

Het totale vermogen, dus incluis Le Garage, schatte tijdschrift Quote in 2006 rond de 2 miljoen euro. Lijkt een leuk bedrag, maar als u de levensstandaard van Braakhekke in gedachte houdt, kan hij er hooguit een jaartje of drie, vier mee vooruit. Maar wellicht blundert de Kookgek nog tegen een rijke mecenas aan.

Meer Joost: 
Een stukje volkseducatie: Volkskrant verkoopt poll
Rijk! Met goedkope boeken
Tsjakka! Ratelband ten onder aan Overvloed

Lees ook:Een stukje volkseducatie: Volkskrant verkoopt poll
Lees ook:Talpa snapt er echt nog niets van
Lees ook:Solliciteren op Wall Street moet niet zo (video)
Lees ook:Minister Zalm houdt van hedge fondsen
Lees ook:Kooistra’s uitbreiding in Eindhoven is definitief

Eén reactie op “Exit Kookgek

  1. Janus

    Ach, weer een stukkie van ome Joost! We hebben ‘m gemist!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.