Vernietigende vrijspraak voor Mr. Gus Kouwenhoven

Guus Kouwenhoven nam de felicitaties lachend in ontvangst. Vrijspraak en naar huis in Rotterdam, van alle blaam gezuiverd. In hoger beroep oordeelde het hof onverbiddelijk hard over het onderzoek van het OM. Een overzichtje.

 

Dat niets van het onderzoek deugde bleek vooral door het werk van advocaat Inez Weski, alus de raadsheren van het Haagse hof. Eerste reacties in Nova, Kouwenhoven gaat claimen, hij wil geld van het OM. Zijn bedrijf OTC is weg, Hotel Africa ook, volgens een ooggetuige.

De uitspraak lijdt tot interessante gedachten over de toekomst van de Wet Internationale Misdrijven. Het is niet uitgesloten dat er nooit meer een Nederlandse zakenman die zaken deed in ‘foute landen’ voor het hekje verschijnt. Strafrechtgeleerde Ybo Buruma: 'Je kunt je afvragen of dit de doodssteek is voor andere zaken waarin Nederlandse zakenlieden in het buitenland misdrijven hebben begaan'.

Kamerlid Fred Teeven had interessante bespiegelingen over de rechercheurs.  De Haagse rechtbank die hem tot acht jaar cel veroordeelde reageerde ook: 'opvallend'.

Meer procedures:
John Deuss in beroep tegen uitlevering
Stichting voor journalisten tegen vervelende rijkaards
Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

Lees ook:Veroordeelde wapenhandelaar Mr. Gus belt Nova
Lees ook:Einde experimentele rechtszaak Kouwenhoven nabij
Lees ook:Peetvader van Liberia mr. Gus vrijgelaten
Lees ook:OM in beroep tegen Mr. Gus; Taylor naar Den Haag
Lees ook:Taylor ontmoet oude vriend in Scheveningse cel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.