Opnieuw sancties Brussel tegen Nederlander, nu John Bredenkamp

Terwijl vorige week bekend werd dat Gus Kouwenhoven wordt verwijderd van allerhande sanctielijsten, wordt een andere houder van een Nederlands paspoort erop gezet. De Zimbabwaan John Bredenkamp die jarenlang bij Niemeyer in Groningen werkte, wordt op de sanctielijst van de Europese Unie gezet. Bredenkamp staat met 230 miljoen euro nummer 138 op de Quote 500.

Nadat Quote het meldde, kregen ook de Financial Times en Daily Telegraph er lucht van. En in Engeland is Bredenkamp ondertussen een beroemdheid. Hij woonde regelmatig in zijn huis even buiten Londen, en wordt genoemd in het in de pers breed uitgemeten omkoopschandaal rond British Aerospace.

Bredenkamp krijgt vermoedelijk een reisverbod en wellicht worden zijn tegoeden in Engeland bevroren. Alhoewel Londen anders dan Den Haag volgens de FT nog even de kaken op elkaar houdt. Bredenkamp heeft een ‘onbeperkte verblijfsvergunning’ voor het Verenigd Koninkrijk. Behalve een huis heeft hij ook bedrijven in Engeland, aldus de FT.

Washington had in november al sancties afgekondigd tegen de zakenman. Bredenkamp zou een belangrijke steunpilaar zijn van president Robert Mugabe van Zimbabwe. Kouwenhoven is weer verwijderd van een andere sanctielijst, die van de Verenigde Naties.

Lees ook:Sancties tegen Groningse Zimbabwaan John Bredenkamp
Lees ook:Nieuw in de komende Quote 500: John Bredenkamp
Lees ook:‘Rienk, we’re going to Uganda’
Lees ook:Guus Kouwenhoven de leukste thuis in Liberia
Lees ook:Nederlandse wapenhandelaar gepakt in Zimbabwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.