Waarom een spoeddebat over Sinterklaas-affaire nodig is

De Tweede Kamer houdt vandaag een spoeddebat over de Limburgse Sinterklaas-affaire. En dat is maar goed ook, want burgemeester Akkermans van Echt-Susteren, tevens partijvoorzitter van het Limburgse CDA, dacht wel erg makkelijk met de zaak weg te komen.

Zelf kan Dieudonné Akkermans er niet zoveel aan doen. Hij trad pas aan nadat de drie fractiepartijen elk 250.000 dollar mochten besteden aan leuke-dingen-voor-de-mensen naar keuze. Maar hij maakt zelf net zo goed uit van de bestuurscultuur die onder vuur ligt, liet hij tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag zien.

Nadat wethouders Peter Pustjens en Jo Verheesen waren opgestapt, werden als hamerstuk nog even alle omstreden uitgaven (gemeentesubsidies aan verenigingen op sierlijke CDA-cheques, waaronder geld voor Pustjens eigen vereniging en die van CDA-gedeputeerde Herman Vrehen) in één klap goedgekeurd. Met tweederde van de stemmen aangenomen, want zo groot is de coalitie van CDA, Algemeen Belang en Lijst Samenwerking. Een glas, een plas, alles bleef zoals ‘t was.

Logisch dus dat Limburgse Tweede-Kamerleden en Femke Halsema minister Ter Horst op het matje roepen.  Het CDA had er ‘geen behoefte‘ aan, weet Binnenlands Bestuur. We zijn benieuwd naar de uitleg over deze manier van vriendjespolitiek onder het tapijt vegen. Door een burgemeester die de mond vol heeft van transparantie en integriteit.

Het grootste probleem is de houding van het bestuur. Wethouder Pustjens houdt vol dat hij absoluut niet wist dat hij iets fout deed. Terwijl hij al vele jaren wethouder is, en nota bene Geschiedenis geeft op de middelbare school. En dus ook staatsrecht. Maar hij heeft niets fout gedaan, zei hij in een lang interview met De Limburger (pdf). Met ‘die niet van zijn gezicht af te gummen grijns’, volgens de krant.

Tekenend voor zijn arrogantie, vindt half Limburg. Terwijl Peter Pustjens helemaal geen onaardige man is. Hij is charmant, en vriendelijk. Maar hij mag nóóit meer voor de klas staan als hij daadwerkelijk geen benul heeft dat hij fout zat. ‘Ik ben nu eenmaal een verenigingsmens’, zegt hij. Dan moet je dus helemaal voorzichtig zijn. De gemeente heeft net de integriteitsbeoordeling Bibob ingevoerd. Ideetje?

Burgemeester Akkermans, in zijn vrije tijd de leider van het CDA in Limburg, gaat ook niet vrijuit. Want al in oktober was bekend dat het geld op nogal dubieuze manier was weggegeven. Dat staat in deze notitie, die wij cadeau kregen van een niet nader te noemen lid van de Raad van Elf.

Kortom, het wordt van half vier tot vijf vanmiddag CDA-bashen onder de bezielende leiding van Gerdi Verbeet.  Verwacht u in het Kamerdebat vanmiddag vanaf half vier geen minister die in de problemen komt. Wel een hoop boeroepen en dan een glas, een plas. En zo’n typisch Ferry-Mingelenfilmpje.

Lees ook:Vriendjespolitiek in Limburg: géén corruptie!
Lees ook:Ter Horst: Overal in Nederland politieke Sinterklazen
Lees ook:Holleeder: Peter R. de Vries noemt Endstra leugenaar
Lees ook:Onderzoek VROM naar gifschip Ivoorkust online
Lees ook:Dopingschandaal overheerst komst Tour de France

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.