Nederlandse leger doet niet aan propaganda

Het ministerie van Defensie was aardig voor enkele onafhankelijke documentairemakers. Die mochten in volledige vrijheid een reeks televisie-uitzendingen maken over het leger op kosten van de belastingbetaler. Onafhankelijk ja, want van propaganda is namelijk absoluut geen sprake.

Aldus het ministerie in Nieuwe Revu over de nieuwe docusoap getiteld Dutchmil op RTL7. Volgens de zender is Defensie een sponsor van de documentairereeks, en de woordvoerder van het ministerie spreekt zelfs van een ‘coproductie’ met het leger. Toch is het geen propaganda, want ‘dat zou ongepast zijn’. Meer info hier en in de vandaag verschenen nieuwe Nieuwe Revu.

Dan maar even het verleden in, want vroeger werd niet om de bedoeling van het communicatiebeleid van Defensie heen gedraaid. Het doel van de Nederlandse legervoorlichting moet zijn om Nederlanders ‘military-minded’ te maken, aldus Eerste Luitenant N.D. van Goethem. Hij was het eerste hoofd van de Nederlandse Legervoorlichtingsdienst, de dienst die ons vandaag de dag docusoaps brengt. Van Goethem creëerde zijn eigen baan door er bij Prins Bernhard in november 1945 op aan te dringen om een centrale voorlichtingsdienst van het leger op te richten. Tot de Tweede Wereldoorlog deden Nederlandse ministeries amper aan voorlichtingsbeleid.

Twee factoren waren volgens Van Goethem van belang: “Ten eerste de troepen van de KL (Koninklijke Landmacht) in Indië. Hiervan is bij het publiek niets, maar dan ook niets bekend. De berichtgeving over Indië in het algemeen is schaars, verward en tendentieus. Er staat onnoemlijk veel op het spel (…) Ten tweede is er de opbouw der KL in Nederland. Bij het publiek bestaat een honger naar nieuws hierover, zowel ten aan zien van de grote lijn als van de details. Het leger heeft een goodwill zoals het nog nooit heeft gehad. Het is aan de voorlichting om van deze goodwill te profiteren en de Nederlanders voor het eerst in 25 jaar weer military-minded te maken.” (1)

Meer propaganda:
Midden-Oosten: propaganda is gelijke strijd (video)
NIMBY-jihad op Borneo

(1) Uit mijn scriptie ‘In het zuivere licht van het nationale belang. Persmanipulatie van de Nederlandse overheid en het leger inzake de dekolonisatie van Indonesië 145-1949’, (Groningen 2001).

Lees ook:Strandtenten Kijkduin verslaan die van Scheveningen
Lees ook:Balinees leger trekt Utrecht binnen
Lees ook:Gifschip Ivoorkust: Mysterieuze oliehandel Trafigura
Lees ook:Guus Kouwenhoven de leukste thuis in Liberia
Lees ook:9-11 Live; opnames hoofdkwartier luchtmacht online

2 reacties op “Nederlandse leger doet niet aan propaganda

 1. R van Goethem

  ik wil graag weten hoe de Nederlandse regering selecteerde om soldaten 1945-1949 naar Indie te sturen.
  wie kan vertellen hoe alles is verlopen en wat er ter plaatse is gebeurd ?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk

  Daar heb je boeken voor he. Lou de Jong natuurlijk. En ‘Afscheid van Indië’ van HW van der Doel is een redelijk goede, recentere studie.
  In het kort: Er was natuurlijk het KNIL, bemand door indischgasten en inlanders. Uit Nederland gingen in het begin vrijwilligers. Toen die zich niet meer aandienden gingen dienstplichtigen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.