Dekolonisatie van bloeiend bedrijfsleven in Indië

Het type vrije jongen dat tegenwoordig in onroerend goed, horeca en/of olie stapt, stapte vroeger op de boot naar Indië. De dekolonisatie van Indonesië was nog niet het einde van het Nederlandse bedrijfsleven. Pas in 1958 werd alles weggeroofd. Donderdag 11 januari is in Den Haag een interessant congres hierover. 

Ideaal was het voor vrije jongens, die begonnen plantages met vruchtbaar land en koelies die niets kosten. Aangezien die plantages marges van 400% haalde, bloeide ook het bankwezen. Tijdens het literatuurfestival Winternachten in Den Haag is 11 januari een congres over de dekolonisatie, met onder meer een lezing over de Javasche bank.

Om de oudstrijders nog wat op te naaien vertoont het festival ook nog de controversiële Japanse film Shiroi Hada to Kiiroi Taicho (Blanke huid, gele commandant) uit 1960, over een Jappencommandant van een interneringskamp in Indonesië die door de gevangen vrouwen als held wordt toegejuicht.

Meer Indië: 
George W. Bush in Indonesië op milieutour
Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië
Indonesië vertimmert Nederlandse residentie

 

Lees ook:Kredietcrisis laat Nederland bloeden voor koloniale erfenis
Lees ook:George W. Bush in Indonesië op milieutour
Lees ook:Balinees leger trekt Utrecht binnen
Lees ook:Nederlandse leger doet niet aan propaganda
Lees ook:Lunshof te populair voor verschoningsrecht

Eén reactie op “Dekolonisatie van bloeiend bedrijfsleven in Indië

  1. Bart

    Lijkt me een interessant congres. Zestig jaar geleden begonnen de politionele acties. Ik meen te weten dat er dit jaar in dit verband nog meer manifestaties op stapel staan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.