Lunshof te populair voor verschoningsrecht

Dankzij het Voskuil-arrest bij het Europese Hof over verschoningsrecht van journalisten, startte de discussie weer om dit in de Nederlandse wet vast te leggen. Een discussie die al eerder is gevoerd mede naar aanleiding van de onthulling van de Linggadjati-notulen. 

 

En daarover schreef mediajusrist Gerard Schuijt een verhaal waarin dit werkje *kuch* ook nog wordt aangehaald.

De legendarische H.A. (Henk) Lunshof, vader van de pas overleden Kees Lunshof van De Telegraaf, scoorde in Elsevier’s weekblad de grootste scoop in Nederland ooit met een publicatie van de notulen van de onderhandelingen tussen Nederland en de opstandelingen van de Republiek Indonesië van Soekarno tijdens de dekolonisatiestrijd in 1947.

Lunshof wilde de naam van zijn bron niet geven. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een boete van 10 gulden, maar niet zoals Koen Voskuil in gijzeling genomen. Daarvoor was hij vermoedelijk te populair bij een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking.

Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië
Indonesië vertimmert Nederlandse residentie

Lees ook:Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië
Lees ook:Dekolonisatie van bloeiend bedrijfsleven in Indië
Lees ook:Archief uitbreiding
Lees ook:Nederland probeert weer geld te trekken uit Indonesië
Lees ook:Balinees leger trekt Utrecht binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.