Democratie door subsidie

U wilt democratie brengen in het Midden-Oosten? Dan maakt u aanspraak op subsidie van de Verenigde Staten. Wilt u bijvoorbeeld een private krant, zender of website met OBJECTIEF
lokaal nieuws in deze regio initiëren, dan kunt u zich aan deze pitch wagen.

Die subsidie-aanvragen lopen via een aparte organisatie: het Middle East Partnership Initiative (Mepi). Vooral Syrië en Iran moeten worden bewerkt.

Het laatste project van de Mepi is het vrijmaken van 5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) voor democratische oppositie in Syrië om ‘het werk van hervormers te versnellen’. De belangrijkste oppositiegroep in Syrië is het Moslim Broederschap, waar ook voorman Redouan al Issa van de hofstadgroep lid van zou zijn geweest. Die zullen wel geen subsidie krijgen. Een groot deel van de seculiere Syrische oppositie zit niet te wachten op geld van de Amerikanen. Alleen de Syrische Koerden hebben zich gemeld.
Vlak daarvoor maakte de VS om de democratische beweging in Iran aan te jagen heel wat meer vrij: 75 miljoen dollar (63 miljoen euro).
Misschien een idee voor de Amerikaanse subsidieverstrekkers: vorig jaar mailde ik met enkele punkmuzikanten uit Teheran. Van de bevolking is 70% jonger dan 30, en als meer er zo over denken als deze punkers dan is een nieuwe revolutie niet ondenkbaar. In Teheran vind je nog ware underground-romantiek: amper geld om muziek op slechte cassettebandjes uit te brengen, en stiekeme concerten die elk ogenblik door de politie kunnen worden gesloten. Een Iraniër meldde dat het zijn band vorig jaar is gelukt twee clandestiene concerten te houden voor tientallen mensen. “De overheid hier heeft geen idee wat punk is, maar laat het ons niet spelen voor publiek. Iran sux, echt waar,” besloot een zanger van een andere band zijn klaagzang.
“Pop en rock zijn niet verboden, maar in de winkels komt het niet te liggen.” Toch zit er een gat in het hek, dat bij een eventuele revolutie van pas kan komen. “Westerse punk bereikt Teheran tegenwoordig via de vele internetcafés.”

Lees ook:Syrië arresteert nog meer Iraanse Arabieren
Lees ook:‘Olie-industrie Iran staat op instorten’
Lees ook:Democratie door subsidie in Iran
Lees ook:De lijndienst van het kwaad Iran – Syrië – Venezuela
Lees ook:Boycot van Nederlandse bedrijven onderweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.