Binnenkort ‘regime change’ in Syrië


Verschillende Syrische oppositiegroepen zijn bij elkaar gekomen in Brussel om een plan te maken waardoor president Bashar Assad en zijn clan zullen vallen.

Update 18-3: De leider van het Syrische Moslim Broederschap ruikt de macht al.

Portret van Bashar Assad in ruïnestad Palmera.

Abdel-Halim Khaddam haalde vorig jaar nog het wereldnieuws door op te stappen als vice-president van Syrië. Deze oude getrouwe van Bashars vader Hafez vluchtte naar de voormalige kolonisator van Syrië, Frankrijk. In Brussel organiseerde hij de afgelopen dagen een vergadering van de oppositiegroepen in Syrië, bestaande uit moslimfundamentalisten van het Moslim Broederschap, communisten, Koerden en liberalen.
Reuters twijfelt nog aan hoe groot de aanhang van dit gezelschap is,
maar Khaddam zegt zelf dat door het plan dat is uitgedokterd binnen een paar maanden een opstand zal uitbreken.
Goed nieuws voor beleggers en investeerders: de omwenteling zal zonder bloedvergieten plaats vinden, zegt Khaddam. Er zou best wat te halen zijn in Syrië. Het ligt op een goede plek om bijvoorbeeld olie uit Irak door te transporteren. Het is interessant voor toerisme omdat het vol ligt met mooie oude Romeinse en Byzanthijnse ruïnes en vanwege een strand aan de Middellandse Zee met een warm klimaat. Middeleeuwse steden als Damascus en Aleppo kennen fantastisch vastgoed, dat al wel relatief duur is, maar waar nog een mooie marge op te halen valt als het land daadwerkelijk mocht doorstoten in de vaart der volkeren.
Helaas zegt Khaddam er niet bij hoe een coalitie van communisten, moslimfundamentalisten en liberalen van diverse stammen vervolgens een werkbare regering wil gaan vormen. Of dit project in aanmerking komt voor subsidie van de Amerikanen is daarom de vraag. Khaddam is eigenlijk alweer te laat. Misschien was het plan een jaar geleden of eerder nog in goede aarde gevallen, ondertussen zit door het gedonder in Irak en in de Palestijnse gebieden, waar Hamas een regering aan het vormen is, niemand eigenlijk te wachten op een instabiel Syrië.

Lees ook:Oppositie werkt nog steeds aan ‘regime change’ Syrië
Lees ook:Syrië maakt ook vrienden met Noord-Korea
Lees ook:Medaille voor Nederlandse ambassadeur Syrië
Lees ook:Bizniz tv: zelfs Iran dist Syrië
Lees ook:Nederlandse ambassadeur kan alsnog met pensioen

3 reacties op “Binnenkort ‘regime change’ in Syrië

 1. stan de jong

  En zo zie je maar weer hoe falikant verkeerd ‘ethische buitenlandpolitiek’ – of die nu van links of rechts komt – uitpakt. Laten we daarom vooral de dictaturen steunen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bart

  Die wisseling van de macht zal de Syriërs niet veel helpen. Als je minister bent onder de vader van Bashar deug je niet. Die landen hebben een verlicht despoot nodig: ‘alles voor het volk, maar niets door het volk’. Een soort Frederik de Grote dus, waarnaar de bevolking van Syrië zelf op zoek moet. En geen steun van de V.S. Want dan weet je zeker dat het niets wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. jacques

  ik vind syrie het beste land der wereld .en de andere landen hebben er nieks me temaken .america en israel laat aub de mensen toch met rust . dank u wel

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.