Nicolas Cage in Gus Kouwenhovens hotel in Liberia

De film Lord of War, nu voor 7,50 eu op DVD te koop, geeft ook wat couleur locale in de zaak Gus Kouwenhoven. De hoofdrol van Nicolas Cage is deels gebasseerd op wapenhandelaar Viktor Bout. Charles Taylor komt er in voor en Cage logeert in Kouwenhovens Hotel Africa in Monrovia.

Kouwenhoven wacht in Scheveningen veterloos op uitspraak van de rechter. Oud-KGB-agent Bout zou zich schuil houden in Rusland en bleek niet bereikbaar voor het Haagse Openbaar Ministerie. Hij wordt verdacht van grootschalige wapenleveranties aan vele Afrikaanse landen en strijdgroepen en hij zou een vliegtuig aan de Taliban hebben verkocht. Vorig jaar nog bleek dat ook het Amerikaanse leger gebruik maakte van zijn luchtvaartmaatschappijen voor transport in Irak, ondanks dat hij wordt gezocht.
Hier nog een stukje uit Nieuwe Revu april 2005.

Even voorstellen: Viktor Bout

Wapenhandel
Irak
VS huurt wapenleverancier Al Qaida in

Viktor Bout, de man die wapens zou hebben geleverd aan Al Qaida en de Taliban, verhuurt al maanden vliegtuigen aan het Amerikaanse leger om soldaten in Irak te vervoeren. Terwijl onderzoekers de wirwar van bedrijven van de Tadzjiekse oud-KGB-agent aardig in kaart hebben kunnen brengen, vlogen vorige week wederom vliegtuigen van de ‘koopman van de dood’ naar Irak. “Het is ongelooflijk dat Bout nog dollars krijgt van Amerikaanse belastingbetalers,” aldus Douglas Farah, die als terrorisme-expert Bout al jaren volgt en over hem schreef voor de Washington Post.
Bout is ondertussen even onbereikbaar als Osama bin Laden, ook tot teleurstelling van de Nederlandse justitie. Die zouden hem graag spreken over leveranties aan Gus Kouwenhoven, vorige maand in Rotterdam gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden in Liberia.
Bout verdiende het afgelopen decennium ook aan oorlogen in Congo, Angola en Sudan. Daar waar het stof weer neerdaalde, leverde hij logistieke diensten aan de VN en andere hulporganisaties.
Misschien verschijnt Kouwenhoven binenkort nog in een bijrolletje op het witte doek. In Hollywood wordt gewerkt aan een film waarin Nicolas Cage Viktor Bout gaat spelen.

Zie ook:
Dag 14: Gus Kouwenhoven blijft in cel; OM rond af
Gus Kouwenhoven dag 12, 13: Advocaat slaat terug
De organisatiestructuur van Gus’ houtbedrijven
Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete
Alles over het boevenleven van Mr. Gus

Lees ook:‘Koopman van de dood’ Viktor Bout vanavond op tv
Lees ook:Koopman van de dood Viktor Bout geeft interview vanuit cel (VIDEO)
Lees ook:Viktor Bout claimt dat CIA hem wilde recruteren
Lees ook:Uitlevering ‘koopman van de dood’ Viktor Bout geen gelopen zaak
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep

2 reacties op “Nicolas Cage in Gus Kouwenhovens hotel in Liberia

  1. Henk

    Ik vind Nicolas nog steeds goed.

      /   Beantwoorden  / 
  2. de echte Josse

    ik ben vereerd, maar kan degene die zich hier Josse noemt niet een andere naam kiezen???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.