Midden-Oosten: propaganda is gelijke strijd (video)

Televisie kent geen geheimen meer in het Midden Oosten. Hamas, de Taliban en andere vrijheidsstrijders in de regio zijn ondertussen minstens even bedreven in propaganda voeren als Amerikanen of Israëliërs. Niet voor niets proberen de laatsten regelmatig tv-zenders te bombarderen.

De Amerikaanse propaganda zit geraffineerd in elkaar vanwege een relatieve openheid. Die is wel behoorlijk teruggeschoefd na Vietnam, waarin journalisten bijna complete vrijheid kregen. Door die openheid is propaganda wel goed verkoopbaar, door in een openhartig lijkende verklaring een boodschap of halve waarheden te weven, of door aandacht te vestigen op iets ernstigs om de aandacht af te leiden van iets veel ernstigers.

De propaganda uit het Midden-Oosten is meer van dik hout zaagt men planken. Maar het werkt goed. De Taliban hebben het gebruik van media al helemaal door, en wint weer aan populariteit in Afganistan. Hezbollah heeft een eigen televisiezender, Al-Manar. Die kan zich nu verheugen op een groot publiek tijdens de propaganda-oorlog omdat die groot is gemaakt in de stijl van Rupert Murdoch: door soaps en – John de Mol heeft gelijk! – voetbal uit te zenden. Israël probeert de zender plat te bombarderen.

De Palestijnen zijn het verst gevorderd in propaganda bedrijven. Laat er geen misverstand over bestaan dat de Libanese burgers vreselijk lijden onder de huidige bombardementen, maar in het verleden in de Palestijnse gebieden was niet alles wat het leek. Zie deze aflevering van 60 minutes getiteld ‘Pallywood’ uit 2002. (Israël schijnt voor haar huidige mediabeleid zelfs sommige technieken van de Palestijnen te hebben overgenomen, zoals het aan nieuwszenders en persbureaus leveren van eigen gemaakte sightbites. ‘Izziwood’ genoemd door een maker van Nederlands televisienieuws die het kan weten.)

Meer Midden Oosten:
Boek en film online van Amerikaanse 9-11 professor
NIMBY-jihad op Borneo
Midden Oosten: warme en koude oorlog in Libanon
Midden Oosten: TV-zenders voorzien lange oorlog
Midden Oosten: Shell schiet Iran te hulp

Meer media:
Huis-aan-huisblad beter voor Wegener dan AD
John de Mol presenteert nieuw aanvalsplan Talpa

Lees ook:Syrië als Ruslands springplank in koude oorlog
Lees ook:Midden Oosten: VS verprutsen evacuatie Beiroet
Lees ook:Midden Oosten: warme en koude oorlog in Libanon
Lees ook:Russische wapens niet goed genoeg voor Syrië
Lees ook:Taliban van medialoos tot mediamagiërs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.