Trafigura veroordeeld voor olie-voor-voedselfraude

De Amstelveense handelaar in olie, gas en metalen Trafigura, bekend als huurder van het gifschip Probo Koala dat in Ivoorkust rotzooi loosde, blijkt al sinds mei een veroordeling aan de broek te hebben voor fraude met het olie-voor-voedsel programma in Irak. Dat meldt Nieuwe Revu.

Het bedrijf heeft 20 miljoen dollar betaald aan de autoriteiten.Trafigura zelf stelt dat het allemaal per ongeluk was en dat ze te goeder trouw hebben gehandeld. Om van het gedoe af te zijn, heeft Trafigura geschikt, meldt het bedrijf. Justitie in Texas oordeelt vrij hard over de Zwitserse dochter van het Amstelveense bedrijf:

Trafigura AG, a Swiss corporation, was convicted of falsely representing to Houston area energy companies that a total of more than 500,000 barrels of imported Iraqi oil sold to them on two occasions in 2001 had been obtained in compliance with the Oil-For-Food Program, United States Attorney Don DeGabrielle announced today. “Companies such as Trafigura A.G., which seek to profit in violation of our laws, will be held accountable.”

In het onderzoek in Nederland ondertussen naar de afhandeling van de giframp in Abidjan richt justitie behalve het vizier op Trafigura het ook op een ambtenaar van het Amsterdamse Milieutoezicht, meldt de Volkskrant. Die liet het schip vertrekken, terwijl al een strafrechtelijk onderzoek gaande was naar aanleiding van de stankoverlast die het lossen van de lading van schip, een mengsel van lichte olie, water en schoonmaakmiddel, veroorzaakte.

Meer vreemde zaken:
Moody’s pakt oliehandelaar John Deuss aan
België zet in op bio-energiemythe
Een stukje volkseducatie: Volkskrant verkoopt poll
Spyker koopt met formule 1-team een maffiatoko
Gifschip Ivoorkust: Mysterieuze oliehandel Trafigura

Lees ook:Gifschip Ivoorkust: Mysterieuze oliehandel Trafigura
Lees ook:Gifschip: Trafigura weer in opspraak, nu op Jamaica
Lees ook:Trafigura: ‘geen schuld, wel schadevergoeding’
Lees ook:Onderzoeken naar gifschip Ivoorkust openbaar
Lees ook:Weer problemen voor Trafigura, nu op Jamaica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.