Smokkelschip Noord-Korea – Hezbollah gaat vrij uit

De medewerkers van het Nederlandse marinefregat dat voor de kust van Libanon gaat waken, kan nog op interessante zaken stuiten. Zoals wapensystemen uit Noord-Korea onderweg naar Syrië. In de haven van Cyprus werd een vracht luchtafweergeschut onderschept. Maar het smokkelschip mag vertrekken.

Tegen Syrië geldt geen wapenembargo, maar Cyprus heeft omdat het schip Gregorio 1 moest bijtanken in de haven bij Nicosia, de wapensystemen tegen kunnen houden op formele gronden. Ze waren aangemeld als meteorologische apparatuur. De kans was natuurlijk nogal groot dat het luchtafweergeschut via Syrië bij de losgeslagen milities van Hezbollah terecht kwam.

Het schip mag gewoon verder varen, terwijl het roemrucht is als smokkelvaartuig. Het liep in de gaten bij interpol en de Israelische geheime dienst, omdat het in vijf jaar vijf keer van naam is veranderd.

Het Nederlandse Kabinet heeft besloten dat een Nederlands marinefregat nu ook in de Middellandse Zee op jacht gaat naar wapens smokkelende vrachtschepen, werd gisteren bekend. Geen overbodige luxe dus.

Zie ook: Russische wapens niet goed genoeg voor Syrië

Meer defensie:
Rusland samen met China naar Mars en Maan
Trafigura veroordeeld voor olie-voor-voedselfraude
Revolutiepoging Rusland; Shell en Exxon de pineut

Lees ook:Wapenexport Noord-Korea en prins van Marbella
Lees ook:Russische wapens niet goed genoeg voor Syrië
Lees ook:Syrië maakt ook vrienden met Noord-Korea
Lees ook:Rusland verkoopt zware wapens aan Iran, Syrië
Lees ook:Koude Oorlog: Rusland bouwt marinebasis in Syrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.