Zoon Charles Taylor aangeklaagd in VS voor martelen

In de Verenigde Staten hebben de autoriteiten een wetje opgegraven waardoor ze Chuckie Taylor, zoon van voormalig president Charles Taylor van Liberia, kunnen vervolgen voor martelen. Het wordt een uniek proces, aldus New York Times en Washington Post.

 

Charles McArthur Emmanuel ‘Chuckie’ Taylor jr. is in Miami na negen maanden voorarrest veroordeeld tot elf maanden cel voor pasfraude. Dat is een praktische uitspraak van de rechter. Ondertussen heeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie een nieuwe aanklacht voorbereid. Chuckie blijft dus ook over twee maanden veterloos in afwachting van de behandeling van een nieuwe zaak, hij wordt beschuldigd van martelen in Liberia. Een aanklacht die de Amerikaanse rechtbank gaat behandelen.

Chuckie was tijdens de heerschappij van zijn vader over het West-Afrikaanse land frontman van de Anti-Terreur-Unit. Anders dan de naam doet vermoeden bracht dit elitekorps juist terreur, en ranselde regelmatig politieke tegenstanders dood.

In Nederland en België zijn dit soort processen niet bijzonder meer, over hetzelfde Liberia liep in Nederland een proces tegen zakenman Gus Kouwenhoven voor wapensmokkel en oorlogsmisdaden. Hij is tot acht jaar cel veroordeeld wegens wapensmokkel. Op het moment loopt in Den Haag het hoger beroep van twee Afghaanse generaals verdacht van wandaden in de jaren tachtig. Maar voor de VS, nogal terughoudend als het gaat om internationaal recht, wordt het vervolgen van Chuckie voor martelen in een ander land een uniek proces. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zegt harde bewijzen en getuigen te hebben.

Meer Afrika: 
Onderzoek VROM naar gifschip Ivoorkust online
Bredenkamp fêteerde mee met wapenfabriek BAE

 

Lees ook:OM in beroep tegen Mr. Gus; Taylor naar Den Haag
Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven
Lees ook:Taylor ontmoet oude vriend in Scheveningse cel
Lees ook:Kouwenhoven: Taylor getuigt wellicht via videolink
Lees ook:Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

Eén reactie op “Zoon Charles Taylor aangeklaagd in VS voor martelen

  1. Bart

    Er wordt wat afgemarteld in de wereld. In gevangenissen, op straat en waar niet. Verreweg de meeste beulen zullen echter anoniem blijven. Dat de zoon van Taylor vervolgd wordt, oké, maar hij is één van de velen, helaas.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.