Koude oorlog: Syrische president naar Moskou

Interessant bilateraaltje binnekort tussen Vladimir Poetin en president Bashar al-Assad van Syrië (foto). Syrië wordt door Washington officieel nog als schurkenstaat gezien, maar zou volgens het rapport van James Baker betrokken moeten worden bij Irak. Voor Rusland ondertussen is Syrië militair van groot belang. 

Op 19 december arriveert Assad in Moskou voor besprekingen. Rusland heeft grote zakelijke belangen in het Midden Oosten, en zeker met Syrië ook grote militaire belangen. Syrië, door de regering nog steeds een socialistisch land genoemd, grenst aan de Middellandse Zee en Moskou wil daar graag en marinebasis vestigen.

Als het aan Damascus ligt wordt die militaire samenwerking alleen maar sterker, aangezien het nogal in het verdomhoekje zit. Vanwege de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri werd weer eens duidelijk dat het land min of meer op maffiaclanachtige wijze wordt geregeerd. De Verenigde Naties zijn een onderzoek naar die moord gestart, dat, zo hoopt Assad waarschijnlijk, met Russische steun wel richting de doofpot zal worden verwezen.

Meer Syrië:
Midden Oosten: warme en koude oorlog in Libanon
Syrië als Ruslands springplank in koude oorlog
Bizniz tv: zelfs Iran dist Syrië
Wapenexport Noord-Korea en prins van Marbella

 

 

Lees ook:Koude Oorlog: Rusland bouwt marinebasis in Syrië
Lees ook:Midden Oosten: warme en koude oorlog in Libanon
Lees ook:Syrië als Ruslands springplank in koude oorlog
Lees ook:Russische wapens niet goed genoeg voor Syrië
Lees ook:Medaille voor Nederlandse ambassadeur Syrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.