Kerstspecial 3: Muziekklassieker Warm Leatherette

Het thema van de tekst van het elektronische punknummer Warm Leatherette van The Normal uit 1978 herkent u misschien van het boek van J.G. Ballard of de film van David Cronenberg, Crash. De invloed van deze cultklassieker reikt ver, zie hier bewerkingen van onder andere dj Hell en The Zombies.

De man achter The Normal was de oprichter van het label Mute, met acts als Depeche Mode voorhoedespeler voor elektronische punkliedjes. Het nummer Warm Leatherette gaat over mensen die seksueel opgewonden raken van auto-ongelukken. ‘Hear the crushing steel, feel the steering wheel’. De volledig elektronische monotoon pulserende muziek was toen zo avant garde, dat het nog steeds modern klinkt, wat het nummer ook zo boeiend maakt. Hier videoclips van covers van ondermeer Nine Inch Nails, dj Hell en The Zombies.

Er bestaat geen originele videoclip van Warm Leatherette van The Normal. Op YouTube staan wel wat zelfgemaakte clips, hier één met poppenkastpoppen om een idee te krijgen van het nummer.

Trent Reznor e.a.

Op het festival Rockin’ Park in Nijmegen vorig jaar kwamen ze als geroepen, de Nine Inch Nails. Op het hoofdpodium was namelijk REM bezig, met de zanger die  een blauwe streep rond zijn ogen had geschilderd en vervelend theatraal en tergend traag een stomme ballad influisterde. Snel naar het bijpodium dus. Waarom is Nine Inch Nails zo’n goede band? Omdat ze smaak hebben, ook van zanger Trent Reznor is Warm Leatherette een favoriet. Hier neemt hij met vrienden het nummer op in een radiostudio met publiek. Hij blijft vrij dicht bij het origineel, hoewel het mede door de gitarist wat barokker is gemaakt.

The Zombies

U kent ze misschien van Time of the season en She's not there, maar The Zombies maakten niet alleen van die een tikkeltje flauwe, zoetige popliedjes. Hun cover van Warm Leatherette is misschien wel de mooiste, in ieder geval de meest fascinerende uitvoering van dit nummer. De opname is gemaakt bij een concert in Lyon, aldus de begeleidende tekst op YouTube. Een jaartal wordt helaas niet genoemd. De zanger zingt alsof hij wordt gemarteld, terwijl de muziek steeds meer ontaart in een psychedelische brij. We zien de band in tegenlicht spelen voor een groot raam, gefilmd vanuit kikvorsperspectief. De zanger is ook nog eens op het drumstel gaan staan, wat het vervreemdende effect versterkt. Langzaam maar zeker wordt het steeds lichter, en zie je meer van de Zombie-leden. Het lijkt op zo’n feestje dat al de hele nacht bezig is, en het wordt ondertussen al weer ochtend. Drugs is waarschijnlijk ook niet ver weg. Of al op.

 

Die Tödliche Doris

Een kunstige geluidscollage van Die Tödliche Doris waarin in de verte nog het origineel is te horen door een pulserend elektronisch geluid. De tekst is compact samengevat. De clip is een vaag door drank en/of drugs wazig geworden beeld van een blond meisje dat houterig danst in een goedkope studentendisco. De filmer lijkt een oogje op haar te hebben en denkt ondertussen ‘Let’s make love before we die, petrol is in you’re eye’. Ze moest eens weten…

 

DJ Hell

De versie van de Duitse DJ Hell, een specialist als het gaat om de herinnering hoog houden aan elektronische punkklassiekers uit de jaren zeventig en tachtig, is ver verwijderd van het origineel. Hell mijdt ook de tekst, alleen de titel wordt continue herhaald. En waar het origineel een heel snel nummer is, klinkt het bij Hell als een langzame maar zekere modderstroom. De clip, door een hobbyist zelf gemaakt zo valt af te leiden uit de begeleidende tekst op Youtube, is een reeks snel opvolgende beelden die in een ‘loop’ lijken te zitten. De clip geeft niet direct de indruk verband te houden met de originele tekst, maar maakt wel vanaf het begin een verontrustende indruk. Dood en seks worden dan toch een thema en aan het einde van clip gaat er nog wat drugs doorheen.

Blizzfrizz

Het orgineel uit 1978 klinkt als laptoptechno avant la lettre, niet raar dus dat dit nummer voor laptopacts mooi covermateriaal is. Hier de versie van de Oostenrijkse laptopfromatie Blizzfrizz, ook vrij dicht bij het origineel gebleven maar met extra aangezette baslijnen en van die typische electro-slagjes, wat het perfect maakt voor de dansvloer. Wederom een live-opname.

The Normal

Er zijn ook nog covers van Grace Jones (die haar album uit 1980 zelfs naar het nummer vernoemde) en van de Chicks on Speed, maar die staan niet bij Youtube of Google Video helaas. Tot slot dan nog een clip die bedoeld is om mensen af te schrikken de maximum snelheid te overschreiden. Met beelden van bloederige auto-ongelukken, begeleid door het origineel van The Normal. Waarschuwing! Zeer verontrustende beelden.

Meer kerst:
Kerstspecial 1: Lange artikelen als pdf
Kerstspecial 2: sex! Patenten op seksspeeltjes

Meer muziek: Drugsoorlog met soundtrack in Brazilië

Lees ook:Arbeidsvitaminen von deutscher Art – video
Lees ook:NCRV vindt wiel uit: Youtube voor grefo’s
Lees ook:Archief uitbreiding
Lees ook:Google biedt grof geld aan mediamogols
Lees ook:Zanger Nigeriaanse fraudehit in Amsterdam opgepakt – video

3 reacties op “Kerstspecial 3: Muziekklassieker Warm Leatherette

 1. Janus

  Ja, da’s allemaal heel mooi en heel fijn, maar WAAR is me videoclip van Last Christmas van de heren van Wham!?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jooost

  … Benieuwd wat de nieuwjaarspecial wordt…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan-Willem

  Dat wordt een vodcast waarop de weledelgeleerde heer Smits zijn nabije-toekomstvisie omtrent het reilen en zeilen van de heren Bredekamp, Kouwenhoven, Deuss en niet te vergeten Kooistra te berde zal brengen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.