Muziek: Europees parlement waakt voor eenheidsworst

Het monopolie van copyrightbewakers als Buma Stemra gaat op de helling, als het aan de Europese Commissie ligt. Het Europarlement gaat op voorwaarden akkoord. Dat is mooi voor Duncan Stutterheim  van ID&T en andere houseparty-organisatoren, die collectief overhoop liggen met de Buma. 

Underground- en dance-artiesten zouden namelijk hun deel van de opbrengst niet krijgen. ID&T betaalt wel aan Buma voor de muziek die op hun grote raves wordt gedraaid, maar ziet niets terug, terwijl op die feesten ook muziek uitgegeven door ID&T zelf langs komt, zei Stutterheim ooit in een interview.

Copyrightbeheerders zijn nu nog in elke lidstaat monopoliehouders. Die moeten op Europese schaal met elkaar gaan concurreren. Het Europarlement wil wel garanties dat de copyrightbeheerders alle muziek blijven aanbieden om lokaal repertoire te beschermen en om te voorkomen dat alles ‘eenheidsworst’ wordt.

Meer muziek: 
Glamourkandidaat Obama vermaakt zich met Beyoncé en Jay-Z
Muziekklassieker Warm Leatherette
Mittal verjaagt opstandig personeel met muziek
Soefi sells: mystische gospel wordt commercieel

Lees ook:Naar iPod luisteren op werk mag wél gratis
Lees ook:Drugsoorlog met soundtrack in Brazilië (2)
Lees ook:Slavernij jubileum
Lees ook:Dancefestivalmarkt blijkt nog steeds te groeien
Lees ook:Stiekem ook staatssteun voor PIN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.