Wie steunt het Colombiaanse Farc

Hoe kan het dat de Groningse studente Tanja Nijmeijer en wellicht andere Nederlanders in contact zijn gekomen met het Farc en zich daarbij weten aan te sluiten? Via radicale actigroepen in Europa is mogelijk, maar er zijn aanwijzingen dat de contacten via meer mainstreem ngo’s zijn verlopen. 

Wie de gepubliceerde dagboekfragmenten leest krijgt een difuser beeld dan in de meeste media wordt gegeven: dat ze weg wil en het vreselijk vindt. Volkomen begrijpelijk, een vreselijke situatie en waarom is ze er aan begonnen? Maar het betreft een bloemlezing, en in sommig fragmenten is ze ondanks alles helemaal niet zo negatief over het Farc. Dagblad van het Noorden had doorover wel een adequaat verhaal. Ze bestaan nog wel degelijk, echte marxisten.

Zeer opvallend aan dit verhaal is het contact dat blijkbaar bestaat tussen Nederlandse ngo’s en het Farc. BNR Nieuwsradio melde dat ten tijde van een staakt-het-vuren en voor 11 september 2001 leden van het Farc regelmatig langs kwamen in Europa voor congressen en discussiepanels. Het Colombiaanse El Tiempo, geciteerd door Het Parool, schreef dat meerdere Europeanen bij het Farc werken als tussenpersoon met Westerse ngo’s. Welke stond er dan helaas niet bij, maar Pax Christi is verdachte.

Als dat zo is, was dat uitermate naïef. Het Farc beheerst een deel van de jungle in Colombia, en uit die jungle komt de cocaïne die hier wordt weggesnoven. En zelfs een marxist moet inzien dat waar het Farc zogenaamd voor strijdt, nooit iets zal zijn dat het topkader van het Farc zal uitvoeren. Wat Nijmeijers dagboekfragmenten treffend beschrijven.

Meer onrecht:
Wereld hoort eindelijk van het onrecht in Groningen

Lees ook:BNR rekent af met Michiel Bicker Caarten
Lees ook:Viktor Bout claimt dat CIA hem wilde recruteren
Lees ook:Knakkende carrière bij NRC Handelsblad
Lees ook:Uitlevering ‘koopman van de dood’ Viktor Bout geen gelopen zaak
Lees ook:Plaatsnaam veranderd voor kuuroord Henk Koop

17 reacties op “Wie steunt het Colombiaanse Farc

 1. Hans, Groningen

  Tanja Nijmeijer zat hier in Groningen in de extreem-linkse krakersscene en woonde in het kraakpand Op Drift. Zij was ook actief lid van de Groep Internationale Socialisten. Ik vermoed dat de link van daaruit naar het FARC is gelopen. Wel vind ik dat dit moet worden uitgezocht door Justitie, immers het FARC is een verboden terreurorganisatie. Dat NGO’s contacten hebben met organisaties als het FARC is allang bekend. Kijk ook maar naar het KZA dat actief was voor het ANC in Zuid-Afrika of een RARA-veroordeelde (Rene Roemersma) die actief was voor de Sandinisten in Nicaragua. Uitzoeken dus !

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk

  Dank Hans, interessant

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rende van de Kamp

  Los van het feit of Tanja wel of niet bij een goede organisatie is terechtgekomen, staat als een paal boven water dat zij in ieder geval een meid is met lef en pit. In plaats van hier zitten klagen gaat ze ervoor. En neemt ze de risico’s op de koop toe. Zij is met recht Onder vreemde vlag en hoort in het rijtje thuis van Jeanne Merkus, een aanvoerder in de opstand van de Hercegowijnen tegen de Turken en Fanny Schoonheijt, de eerste Nederlander in de Internationale Brigades.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Henk

  Hmm, weet ik niet Rende. Als je die dagboekfragmenten leest krijg je meer de indruk dat dat Farc vervallen is tot een soort Animal Farm. Meer een soort zichzelf instandhoudende bureaucratie dan daadwerkelijk strijdend voor een goede zaak. Veel aanhang schijnen ze niet te hebben bij het gewone volk in Colombia, waarvoor ze claimen het te doen. En drugshandelaren bovendien.Sowieso vind ik het vreemd om nog bij een Marxistische club te gaan na 1989 toen Oost-Europeanen juichend en dansend de grens over trokken, maar goed, dat terzijde.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Rende van de Kamp

  Natuurlijk is het FARC een beweging die niet deugt. Sterker nog, de directe commandant van Tanja, met wie zij een relatie had of heeft, heet Carlos Antonio Lozada. Deze wordt gezocht door de Amerikaanse State Department en heeft een prijs van 2,5 miljoen dollar op zijn hoofd staan. De man is een zeer belangrijke leider van FARC en is medeverantwoordelijk voor het vermoorden van honderden dorpelingen en boeren. En natuurlijk is het communisme altijd een zeer verwerpelijk systeem geweest. Maar dat is het punt niet. Door te kiezen voor oorlog en daadwerkelijk daar aan deel te nemen laat Tanja Nijmeijer zien dat zij een moedige vrouw is. Iemand die voor dat feit respect verdient. Dus niet voor haar politieke keuzes.

    /   Beantwoorden  / 
 6. joost

  Ik verbaas me over de mediastilte rond Tanja Nijmeijer. Leeft ze nog wel ? Waarom geen nieuws meer ? De Nederlandse overheid laat zich ook weer van zijn beste kant zien. Geen enkele reactie over linkse clubjes die hier terroristen ronselen. Geen enkel onderzoek naar strafbare feiten ivm deze zaak. Het is strafbaar !! om onderdak te verlenen aan mensen van het FARC, om zaaltjes voor lezingen beschikbaar te stellen, om te ronselen voor het FARC, om geld in te zamelen voor het FARC, om propaganda te verspreiden voor het FARC. De NGO’s die dit doen kunnen worden gekort op hun subsidies, maar nee hoor. Niets. Het is toch wel zeer opmerkelijk dat iedere keer wanneer er iets aan het licht komt dat radikaal-links kan schaden de media plotseling gaan zwijgen en de overheid niet thuis is. Denk aan de bom bij GroenLinks in Utrecht, denk aan RARA (nooit opgehelderd, maar een aantal verdachten werkt voor NGO’s, voor de Nederlandse televisie (VPRO), of zit zelfs in de Tweede Kamer. PFLP-terroristen worden met rust gelaten of mensen die van trainingskampen worden verdacht zitten in de Eerste Kamer. De media zwijgen. De NOS zwijgt. Waarom eigenlijk. Waarom zitten er eigenlijk ongestraft zogenaamde oud?-communisten bij de NOS ? Oud-propagandisten van de CPN en De Waarheid. Radikaal-links kan dus gewoon doorgaan met rijkeluiskinderen recruteren en niemand treedt hiertegen op. Het zal je kind maar wezen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Chantelle

  Geachte heer Rende van de Kamp,

  Graag zouden wij/ik in contact komen met u als mogelijk. Mijn ex zit momenteel zo’n 4-5 jaar in het legioen en zou u graag wat vragen willen stellen als mogelijk.

  Chantelle & Marcel (beste vriend van desbetreffende)

    /   Beantwoorden  / 
 8. Rende van de Kamp

  Brandt u maar los met uw vragen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Chantelle

  is het niet persoonlijker en beter dat ik ze dírect naar uwe email adres zend als mogelijk zodat niet iedereen ‘mee kan lezen’. dank u vriendelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Chantelle

  kan ik u via andere wegen persoonlijk bereiken, een email adres aub?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Chantelle

  Geachte heer van de Kamp,

  Onlangs heb ik u gecontacteerd omdat ik u graag wat vragen zou willen stellen ivm het legioen. Kan ik u via een andere weg contacteren? (graag niet publiekelijk)
  Mijn email is [email protected].

  bij voorbaat dank,

  mvg,

    /   Beantwoorden  / 
 12. chantelle

  Geachte heer van de Kamp,

  Onlangs heb ik u gecontacteerd omdat ik wat vragen heb betreffende het legioen. Helaas heeft u niet gereageerd (nog) op mijn verzoek het via mail te communiceren. Jammer, maar probeer het nogmaals met u via deze weg anders.
  Mijn ex zit momenteel al bijna 4 jaar in het legioen.Naar laatste berichten van zijn beste vriend,dient hij in het 2rep,1cie.Rang: caporalChef ?? wat betekent dat? wat kunt u over deze ‘groep’ vertellen? wat is 1cie?en kan ik hem opzoeken?of kunt u in contact komen met hem?zit hij ook in oorlogsgebied? alvast bedankt.(graag via [email protected] aub)
  mvg,

  chantelle

    /   Beantwoorden  / 
 13. Broker

  Het is heel simpel. Tijdens haar studie in Groningen kwam ze in aanraking met de Internationale Socialisten. Met name voorman Jelle Klaas, nu advocaat te Haarlem , heeft haar geindoctrineerd en opgejut om naar de Farc te gaan. Jelle Klaas en consorten wassen nu hun handen in onschuld en zeggen dat ze Tanja Nijmeijer nooit gezien hebben op de politieke bijeenkomsten en dat ze maar kort lid was.
  Onzin natuurlijk. Jelle Klaas kende Tanja heel goed. Hij speelde voor loverboy.
  En deze man is hier nooit voor gestraft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Willem

   Op de ene site heet je Hendrik, op de andere Jan. Steeds maar weer wijs je naar Jelle Klaas als zijnde degene die Tanja Nijmeijer heeft gerecruteerd. Kun je het ook bewijzen? Want dat is nieuws. En wie zitten er nog meer bij het FARC uit Nederland?

     /   Beantwoorden  / 
 14. Wil de Vries

  Nou, meneer Van de Kamp, u kunt wel aardig schrijven. En u hebt ook wel veel meegemaakt. Vooral de interviews in u nieuwe boek vind ik erg goed. Ik zie op uw website dat in deel 2 van u boek ook een artikel staat over Tanja Nijmeijer. Ik ben er heel erg nieuwsgierig naar.

    /   Beantwoorden  / 
 15. R. van de Kamp

  In mijn boek Soldaat voor een ander, deel 2 heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan Tanja Nijmeijer.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.