Slapend rijk bij plantsoenendienst

Was het plan van de Duivense ambtenaar om zijn werkgever te tillen uit nood geboren? Werd hij onder druk gezet? Er is nog veel onduidelijk over de 45-jarige opzichter van de groenvoorziening, behalve dat hij in vier jaar tijd 381 duizend euro verduisterde.

De vakantie naar de Dominicaanse Republiek had hij gewonnen, vertelde de ambtenaar tegen collega’s. In werkelijkheid hadden zíj voor de vakantie gewerkt. Want al het werk waarvoor het groenbedrijfje van een vriend van de opzichter vier jaar lang rekeningen stuurde, was door gemeentepersoneel gedaan.

Heesters snoeien, het maaiafval van sloten verhakselen en afvoeren, ander werk van een plantsoenendienst in de plattelandsgemeente onder de rook van Arnhem. De 45-jarige toezichthouder diende met zijn 36-jarige medeverdachte in totaal 226 spookfacturen in, die zonder argwaan door de ambtelijke molen gingen. Ook al hadden ambtenaren extra moeten controleren bij “incidenteel meerwerk” boven de vijfduizend euro. De kassiers zagen ook niet dat het bedrijfje al snel weer was uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Niemand had argwaan. Maar de verdachte ambtenaar vertelde dan ook niet dat hij vaak weekendjes wegging. Of waar hij de BMW 320, dubbele beglazing in zijn huis en de nieuwe cv-ketel van betaalde. Of de nieuwe tuinset, waarbij hij dan niet “naar één van tweeduizend, maar naar één van vierduizend euro keek”, schrijven forensisch accountants van Deloitte.

Geld speelde geen rol bij het winkelen. Een plasmascherm van 3500 euro, een homecinemaset van twee mille, een mooie allesbrander. De opzichter verbraste de helft van de opbrengsten, de rest ging naar zijn handlanger.

De corrupte ambtenaar wijst tegenover de accountants deze vriend aan als het brein achter de oplichting. Eerst zegt hij dat het plan uit nood is geboren. De vrouw van de toezichthouder raakte in 2003 zwanger, en hij wist niet of ze de baby wel konden onderhouden. Zijn vriend had wel een ideetje, waarvan ze de opbrengst sam sam zouden verdelen.

Deze verklaring trekt de ambtenaar een dag later weer in, na een gesprek met zijn advocaat. Volgens de nieuwe versie zou zijn vriend in geldnood hebben gezeten, en hem onder druk hebben gezet mee te helpen aan de oplichting. Ze zouden het één keer doen, maar daarna zette de vriend hem onder druk om door te gaan. Hij zou de ambtenaar hebben bedreigd, zelfs meubilair hebben vernield.

De Rijksrecherche onderzoekt nu welke versie van het verhaal waar is. De dienst is ingeschakeld nadat de fraude vorig jaar herfst bij een steekproef door de accountants aan het licht kwam. De ambtenaar heeft spijt, en wil alles terugbetalen. Als hij weer geld heeft. Het bankpasje van het nepbedrijf is er niet meer: dat gooide de man, toen de fraude uitkwam, woedend in de gloednieuwe allesbrander.

Uit Sp!ts

Lees ook:Fondsmanagers ingeklapte hedgefunds maken come back
Lees ook:Ton aan de Stegge rekent af met De Pers – video
Lees ook:‘Olie-industrie Iran staat op instorten’
Lees ook:Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn
Lees ook:42% rendement op aandelen TomTom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.