Kampioenschap VFL Wolfsburg leuk meevallertje voor foute stad

VFL Wolfsburg, de keverclub, is voor het eerst sinds haar oprichting in 1945 voetbalkampioen van Duitsland geworden. De stad Wolfsburg (120.000 inwoners) kan een positieve opsteker wel gebruiken. De stad is in 1938 door de nazi’s gesticht als woonplaats voor de arbeiders van de autofabriek die hier werd gebouwd.

Door Bart Smits

Het oorspronkelijke stedenbouwkundige ontwerp voorzag onder meer in een residentie voor Adolf Hitler en een brede boulevard waar hij na de overwinning van Duitsland op de rest van Europa de overwinningsparade zou afnemen.

Dat kampioenschap dankt de club vooral aan de Braziliaan Grafite en de Serviër Dzeko die samen goed waren voor 54 doelpunten, een topschuttersrecord. Werder Bremen, de laatste tegenstander, legde de VFL geen strobreed in de weg. Een nederlaag van Wolfsburg zou hebben betekend dat Bayern voor de zoveelste keer het kampioenschap zou binnenhalen en daar zaten ze niet alleen in Wolfsburg, maar ook in Bremen, niet op te wachten.

De sponser, Volkwagen, steekt voor het komende seizoen 100 miljoen euro in de kampioensploeg, maar dat was voor de succesvolle trainer, Felix Magath niet genoeg. Hij eiste 150 miljoen euro en maakte enkele maanden geleden zijn overgang naar Schalke bekend. Te vroeg wellicht, want deelname aan de Champions League betekent voor de ploeg uit Wolfsburg een flinke financiële injectie. Bovendien wordt de veel scorende spits Dzeko begeerd door talrijke Europese topclubs en daar hangt een zeer hoog prijskaartje aan.

Lees ook:Ajax: gouden belegging zo’n Huntelaar
Lees ook:Keihard bewijs massavernietigingswapens in Syrië
Lees ook:Google-stad Groningen is grijze vlek in Google Earth
Lees ook:Hollandse wapenhandel in 2005 verdubbeld
Lees ook:Tragifura wil Ivoorkust niet bijbetalen voor giframp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.