Shell helpt

De issue-managers van Shell staan weer op scherp wegens PR-problemen. Shell heeft het Nigeriaanse leger geholpen bij een helikopteraanval op vermeende rebellen.
Een dergelijk heulen met een dictatuur is in potentie een spijkerbom
voor het imago in Europa. Immers: de Saro-Wiwa zaak leidde al bijna tot
een boycot door consumenten.

De problemen lijken deze keer langer te gaan duren dan een overrazende orkaan, en net als met de ter dood veroordeelde anti-Shell-activist Saro-Wiwa is wederom de olierijke Niger Delta de bron van de ellende. Shell staat onder hoge druk van Nigeriaanse rebellen, deze week weer kwam de productie van een grote Shell-installatie (100.000 vaten per dag) stil te liggen nadat negen buitenlanders van een Amerikaanse oliemaatschappij zijn ontvoerd. In januari vielen militanten twee installaties van Shell aan, ontvoerden vier man voor 19 dagen, doodden twee cateringmedewerkers en bliezen pijpleidingen op, waardoor de productie dagelijks al met meer dan 100.000 vaten was gedaald.
De rebellen eisen het vertrek van alle buitenlandse oliemaatschappijen. Maar vertrekken uit Nigeria zou een hele zware klap zijn voor Shell, want het heeft het Afrikaanse zwarte goud hard nodig. De oliemaatschappij pompt al veel meer olie op dan het aan nieuwe voorraden vindt, en juist aan de Nigeriaanse kust zijn nog nieuwe diepzeevelden te ontdekken. Extra vervelend is dat ook naar buiten is gekomen dat het Nigeriaanse leger een landingsbaan van Shell gebruikte voor een helikopteraanval op vermeende rebellen. Ai ai ai. Zo maak je geen vrienden bij de rebellen.
Laat het ook niet horen aan Shell-aandeelhouder koningin Beatrix. Zij heeft Amnesty nog in haar paleis laten lobbyen toen de Nigeriaanse president Obasanjo op bezoek was.

Lees ook:Shell wil wiedergutmachen met Ogoni’s Nigeria
Lees ook:Shell uit Ogoniland, Nigeria geschopt
Lees ook:Shell ‘geen haast’ met heropstarten in Nigeria
Lees ook:Shell hoopt op een beter Nigeria
Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.