Shell koopt geen zand maar stenen in Canada


De stap van Shell om enkele nieuwe velden met zandolie in Canada te kopen voor ruim 330 miljoen euro deed de ‘oilsands’ fondsen op de Canadese beurs goed stijgen. Terwijl Shell helemaal geen zand-, maar een steenvlakte heeft gekocht.

Shell gaat het groot aanpakken in Alberta, midden Canada, want ze hebben een compleet nieuwe dochter opgezet naast Shell Canada voor het exploiteren van deze nieuwe velden. Die dochter zal voorlopig vooral veel moeten investeren. Shell begon in 1998 met experimenteren met oliewining uit zand, het smelten van het zand is veel duurder is dan een pomp in de grond steken. Deze nieuwe velden vragen om nog grotere investeringen in nieuwe technologieën omdat het hier gaat om olie die vast zit in kalksteen. Shell werkt al langer aan technieken om olie uit steen te halen, wat her en der wel op scepsis stuit.

Ook frappant: de provincie Alberta verwacht ondanks de booming olie-industrie minder inkomsten uit royalties. Shell was in 1998 zo slim om contractueel vast te leggen een percentage te betalen over de opbrengst van bitumen, een halffabrikaat voor olie, in plaats van over het eindproduct. De prijs van olie stijgt sneller dan die van bitumen. Nu krijgen andere zandoliemaatschappijen hetzelfde voordeeltje.

Zie ook:
Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld
Dossier zandolie, teerzand, steenolie

Lees ook:Dssr. zandolie, teerzand, steenolie, oil sands, oil shale
Lees ook:Shell zet nog meer in op zandolie uit steen
Lees ook:Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld
Lees ook:Shell laat biobrandstof stikken voor zandolie
Lees ook:Olie en goud: Canada is place to be

2 reacties op “Shell koopt geen zand maar stenen in Canada

  1. Sarge

    Het grappige is dat Shell deze concessie anoniem heeft aangeschaft in een veiling. Niemand in de oliebusiness begrijpt er veel van want er zijn op die 10 stukken grond nog niet echt veel overtuigende proefboringen uitgevoerd. Laten we maar hopen dat de technische jongens bij Shell weten wat ze doen, want een zeperdje van bijna een 1/2 miljard dollar kunnen ze nu net niet gebruiken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    Dit is wel een gokje denk ik. Die half miljard kunnen ze voorlopig afschrijven want als het een aardige hoeveelheid olie gaat opleveren zal het vele jaren gaan duren voor het zover is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.