Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld

Shell is nogal bezitterig rond haar aankoop van een steenakker in Canada. Het heeft met een foefje haar partner in Canada Chevron buiten de deal geëlleboogd.

illustraties: Sebe Emmelot

Bij de lezerspost een link naar een mooi commentaar over de aankoop van Shell, die in de oliewereld wenkbrauwen doet fronsen.
Het was al wel een beetje bekend dat Shell werkte aan een project om olie uit steen te halen in Collorado, Verenigde Staten. Maar de vraag is of die techniek al zo is uitgekristaliseerd dat het een uitgave van 330 miljoen euro in Canada rechtvaardigt. Of heeft het Nederlands-Britse concern een uitvinding achter de hand die iedereen versteld zal doen staan? Dan is het mogelijk dat het over 20 jaar een grotere oliereserve heeft dan Saoedi Arabië. Voorlopig zal het een gok blijven, want Shell zegt zelf dat het nog wel even gaat duren voordat het nieuwe veld olie gaat produceren.
Alle miljardeninvesteringen in nieuwe techniek zal het olieconcern zelf moeten ophoesten. Shell Canada, Chevron Canada en een lokale partner werken samen bij de exploitatie van zandolie, maar Shell heeft de aanschaf van de rotsvlakte via een dochterbedrijf in de VS gedaan.
Dat kan zijn vanwege die geheime uitvinding, (waar Chevron misschien geen brood in ziet) of Shell hoopt de Amerikaanse oliereus te kunnen terugpakken voor die keer dat het in Nigeria een oor kreeg aangenaaid.

Zie ook: Dossier zandolie, teerzand, steenolie,

Gerelateerd:
Taylor gepakt; Nigeria kan weer vriendjes maken
Nigeria offert Shell voor vriendschap met Bush
Shell koopt geen zand maar stenen in Canada

Canadese olie: zand in de machine

Lees ook:Shell zet nog meer in op zandolie uit steen
Lees ook:Dssr. zandolie, teerzand, steenolie, oil sands, oil shale
Lees ook:Shell koopt geen zand maar stenen in Canada
Lees ook:Chinezen op jacht naar zandolie in Madagaskar
Lees ook:Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen

4 reacties op “Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld

 1. Bart

  Olie uit steen, olie uit zand, het houdt maar niet op. Straks ontdekt men ook nog mogelijkheden om olie te winnen uit die zandwoestijnen in het Midden-Oosten. Over 30 jaar hebben we zoveel olie dat de prijs omlaag keldert. Het benzineverbruik neemt dan schrikbarend toe. Waarom steekt Shell geen geld in onderzoek naar meer schone energie?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk

  Omdat die technieken voorlopig tekort zullen schieten om aan de vraag naar energie te voldoen. Shell is een bedrijf, geen universiteit of overheidslab met subsidie, dus die moeten uiteindelijk geld verdienen en al hun geld gaat nu op aan het zoeken naar olie. Shell kan op het moment niet gaan investeren in technieken waarvan het toch nog 50 jaar duurt voordat ze serieus energie opleveren. Daarvoor is de vraag te hoog.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sarge

  Als Royal Dutch Shell misschien echt zeer innovatieve technieken heeft gebruikt kunnen ze door op die technieken patenten aan te vragen, en de zaak juridisch dicht te spijkeren mischien wel de hele olie- industrie een loer draaien.
  Dan moet Shell voor ieder vergelijkbaar project worden ingeschakeld !!
  Dan zijn alle beleggers in één keer het akkefietje van de boekhoudkundig te hoge reserves vergeten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Henk

  Dat zal Chevron leren ons Shelleke proberen een loer te draaien in Afrika.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.