Shell hoopt op een beter Nigeria

Shell hoopt dat het volgende week weer een deel van de stopgezette productie in Nigeria kan voortzetten. Maar mede door een machtstrijd in het Nigeriaanse kabinet zal het alleen maar onrustiger worden. Rebellen in de Niger delta dreigen Shell-medewerkers te vermoorden als ze hun werk hervatten

Shell heeft er weer alle vertrouwen in na een gesprek met de Nigeriaanse autoriteiten. Maar die autoriteiten zelf zijn verdeeld. Analisten voorspelden al dat de gewelddadigheden nog het hele jaar zouden aanhouden vanwege de verkiezingen volgend jaar. De rellen zouden verband houden met de factiestrijd in heel Nigeria tussen stammen, en tussen christenen en moslims. Tot aan de verkiezingen wordt een harde machtstrijd gevoerd, want de christelijke president Olusegun Obasanjo wil een derde termijn regeren in het land waar moslims in de meerderheid zijn. Volgens de Nigeriaanse grondwet kan een president maximaal twee termijnen aanblijven.
De onrust in Nigeria neemt toe nu Obasanjo vice-president Atiku Abubakar heeft opgeroepen om af te treden. Abubakar is tegen een grondwetswijziging.

Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
Nigeria van oilboom naar oildoom

Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie
Lees ook:De Zuid-Afrika – Nigeria connectie
Lees ook:Eerste kop rolt in Amerikaanse corruptie-crackdown te Nigeria
Lees ook:Nigeria offert Shell voor vriendschap met Bush
Lees ook:Taylor gepakt; Nigeria kan weer vriendjes maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.