Geen goedkope olie meer

Volgens het Amerikaans energie-instituut EIA blijft de prijs van olie ook in 2007 hoger dan we gewend waren. Op zich niet opmerkelijk, dat kan iedereen wel voorspellen, ware het niet dat de EIA normaal vrij positief is en niets moet hebben van wilde theoriën als peakoil.

De tijd van olie voor 20 dollar per vat is dus ver weg, of je nu wel of niet gelooft in het naderen van de oliepiek (dat de productie een maximum bereikt). Belangrijkste redenen voor de hoge prijs zijn vooral instabiliteit in Nigeria en Iran, schrijft de EIA. De snel stijgende vraag uit China en India stuwt de prijs. Daarnaast hebben oliemaatschappijen te weinig geïnvesteerd in nieuwe olievelden, waardoor ze meer olie oppompen, dan nieuwe vinden. (Alleen Exxon zou meer vinden, maar ook dat staat ter discussie.)

Zie ook:
Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika
Ook olijfolie goed voor beleggers (en criminelen)
Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Echt lekker skiën kan in Iran

Lees ook:Huis in Nederland minder waard door dure olie
Lees ook:Shell beschuldigd van miljardenfraude in Nigeria
Lees ook:Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
Lees ook:Olievoorraad Irak gaat open
Lees ook:China wil vrijhandelszone in Nigeria

2 reacties op “Geen goedkope olie meer

  1. Sarge

    Wat er niet meer is, dat kan je ook niet vinden !

      /   Beantwoorden  / 
  2. Henk

    Zie ook dit. Jeroen van der Veer van Shell zegt dat er nog olie zat is. Elke olietanker die zich meldt bij een raffinaderij wordt zonder meer volgegoten zonder te hoeven wachten. (Zie ook de video).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.