Shell zet nog meer in op zandolie uit steen

Shell maakte al een dure gok in Canada door voor honderden miljoenen euro’s een steenvlakte te kopen, waar misschien ooit olie uit komt. Nu betaalt Shell Canada 1,7 miljard euro voor het zand- en steenoliebedrijf Blackrock in Canada.

Het gaat om de grootste overname van Shell van de afgelopen vier jaar. Canada beschikt al over 175 miljard vaten zandolie. Als het lukt olie uit kalksteen in Canada te winnen, heeft Shell straks de grootste oliereserve ter wereld. En anders valt er misschien nog gas te winnen.

Zie ook: Dossier zandolie, teerzand, steenolie

Meer Shell:
Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld
Shell ‘geen haast’ met heropstarten in Nigeria
Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen

Lees ook:Dssr. zandolie, teerzand, steenolie, oil sands, oil shale
Lees ook:Chinezen op jacht naar zandolie in Madagaskar
Lees ook:Shell elleboogt Chevron uit zandolieveld
Lees ook:Shell laat biobrandstof stikken voor zandolie
Lees ook:Shell koopt geen zand maar stenen in Canada

6 reacties op “Shell zet nog meer in op zandolie uit steen

 1. Sarge

  Uit deze aangeschafte oliezanden komen reeds 12.000 tot 14.000 vaten olie per dag.
  Deze overname is weer een stap in het proces van het grote inzetten op onconventionele oliewinning…immers toch de toekomst in een wereld zonder makkelijke olie.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mathijs Bouman

  Tja, en nu maar hopen dat de olieprijs hoog blijft. Want anders is de winning van de canadese teerwoestijn niet meer rendabel.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sarge

  Ook al zou de olieprijs in eerste instantie flink lager gaan, wat overigens zelfs officiele instanties niet meer verwachten, dan nog doet Shell goede zaken voor de toekomst.
  Olie is namelijk geen produkt waarbij de wet van vraag en aanbod direct opgaat..er is immers een eindige voorraad. Dat vergeten economen wel eens !
  De olieprijs zal in de toekomst, net zoals overigens alle commodities alleen maar stijgen. Dus deze investering en bijna iedere andere zal uiteindelijk rendabel blijken. Het enige wat je je zou kunnen afvragen is of het de voordeligste investering is die Shell op dit moment zou kunnen hebben gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. mathijs

  Alles is eindig. Ook de voorraad graan (als iedere m2 op aarde een graanveld is) of pianoconcerten (als iedereen concertpianist is geworden). Die eindigheid is echter pas relevant als hij bindend wordt. Is dat het geval voor olie? Misschien wel, als je de peak-olie jongens moet geloven. Maar er zijn (of komen) alternatieven voor olie. Is de eindigheid van ‘energie’op lange termijn bindend? Ik vraag het me af.

  Overigens is een (bindende) eindige voorraad geen reden om de wet van vraag en aanbod te vergeten. Aanbod is dan misschien gegeven, de draag is dat niet, dus het prijsmechanisme werkt nog gewoon.

  Denk aan oude postzegels: het aanbod ervan ligt vast, maar de prijs niet. Fiatelie is uit, en de postzegelprijzen zijn de afgelopen jaren fors gedaald.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sarge

  Laten we dan maar hopen dat autos op water of lucht gaan lopen want olie is absoluut eindig !! En met de beperking van de wet van vraag en aanbod wil ik zeggen dat ook al wil iemand voor een vat olie $ 1 miljoen betalen, er een moment komt dat dat ene vat er simpelweg niet meer is. Het is niet zo dat je er bij kan toveren…op is op !!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Henk

  Niet toveren, maar we zitten nu eerder in een oil-price-shock dan dat de piek zeer nabij is lijkt me. Als bedrijven veel investeren vallen nog wel even genoeg vaatjes te tappen, stond onlangs nog een goed verhaal over in de Economist. Maar de tijd van olie voor $15-20 dollar lijkt wel voorbij.
  Met het oog op de Canadese investeringen schrijft de Daily Telegraph in het artikel Buy Shell for the long term dat aandelen Shell ondergewaardeerd zijn:
  Although securing reserves from unconventional resour-ces is more expensive, it is a bet that could pay off handsomely if oil prices remain high. Buy for income.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.