Huis in Nederland minder waard door dure olie


Gisteren nieuwe onlusten in Nigeria. Dat heeft invloed van de waarde van uw huis, aldus bank Goldman Sacks. Die rekent voor dat huizenprijzen zullen dalen als gevolg van een stijgende olieprijs. Door de dure olie neemt de inflatie toe, waarop de Europese Centrale Bank de rente zal doen laten stijgen.

Goldman Sacks acht het aannemelijk dat de ECB de rente de komende tijd laat oplopen tot 4,5%. De olieprijs stijgt doordat oliemaatschappijen te weinig hebben geïnvesteerd in nieuwe velden. Doordat de grote olievelden in het Midden-Oosten aan het productieplafond lijken te zitten, lijkt de tijd van makkelijk op te pompen olie voorbij. (zie ook deze reacties). De nucleaire ambities van het olie- en gasrijke Iran doen handelaren vrezen en trekt speculanten aan. Ook in Nigeria, het op-zes-na grootste olie-exporterende land, blijven de spanningen stijgen door nieuwe aanslagen gisteren. Een Amerikaanse oliemedewerker is in zijn auto doodgeschoten. Een Koreaanse website meldt dat drie doden zijn gevallen bij een demonstratie bij Exxon. Medewerkers van het oliebedrijf klagen over achterstallige betalingen.

Zie ook:
Echt lekker skiën kan in Iran
Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika
Shell ‘geen haast’ met heropstarten in Nigeria
Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
Ook olijfolie goed voor beleggers (en criminelen)

Lees ook:Geen goedkope olie meer
Lees ook:Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
Lees ook:OPEC piekt maar Venezuela op ramkoers
Lees ook:9 Doden in Niger delta, rebellen zweren wraak
Lees ook:Olieprijs daalt door onderuithalen hedge fund

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.