Midden Oosten: binnenlands front in Iran

Iran ligt niet alleen op ramkoers over de nucleaire ambities en de steun aan Hezbollah in Libanon, ook in eigen land gooit president Mahmoud Ahmedinejad de beuk er in. Na massale demonstratie van de Azerbaijaanse minderheid is de muziekschool van Tebriz op last van de president gesloten.

Muziek verbieden is misschien niet de grootste mensenrechtenschending die er is, maar het is toch wel een zieke vorm van onderdrukking. Ahmedinejad is niet onder de indruk van de grieven van Azeri en laat nu de muziekschool sluiten. De directeur daarvan zou ook betrokken zijn geweest bij de massale demonstraties. Ahmedinejad trok de afgelopen dagen zelf door het Azerbaijaanse deel van Iran en hield toespraken. Hele creatieve of verassende speeches zullen dat niet geweest zijn, want het was weer eens doorspekt met de mantra’s dat de Verenigde Staten en Israel niet deugen.

Het pesterijtje met het verbieden van muziek kan nog wel eens onhandig uitpakken in een lucratieve gasdeal met Armenië. De pijpleiding moet namelijk door het gebied van de Azeri’s komen.

Behalve met etnische groepen moet Teheran voor het verkopen van gas via het noorden ook orde op zaken stellen met zwaar bewapende drugsbendes. Die hebben sinds 1979 al 3.000 slachtoffers gemaakt (onderop).

Zie ook: Midden Oosten: TV-zenders voorzien lange oorlog

Meer Midden Oosten:
Moord Hariri: al Qaeda of ook Holleeder
Bush en Blair: ‘fouten’ in Irak, met video van aanslag
Bizniz tv: zelfs Iran dist Syrië
WK voetbal: Ahmadinejad weekt Europa los van VS

Lees ook:Soefi sells: mystische gospel wordt commercieel
Lees ook:Midden Oosten: ambassadeur blijft in Syrië
Lees ook:Syrië als Ruslands springplank in koude oorlog
Lees ook:Midden Oosten: VS verprutsen evacuatie Beiroet
Lees ook:Massale politieactie in Iran tegen satellietschotels

3 reacties op “Midden Oosten: binnenlands front in Iran

 1. Japie

  Frans, kom d’r maar in!

  ‘Nou, de muzakschool hier is gesloten dus. Op bezit van een doedelzak staan 71 zweepslagen en het 3 keer overschrijven de Koraan. Ik heb mijn dwarsfluit inmiddels flux weggegooid. Kijk, 71 zweepslagen, a la, maar de Koraan! Die is in het Arabisch! Met 1 zo’n teken ben je een dag bezig. En dat dan de hele Koraan lang en dan twee keer! Ik heb het veels te druk met mijn gassen. Ik heb daar helemaal geen tijd voor.’

    /   Beantwoorden  / 
 2. Japie

  Gezellig. Visite! ♫ Visite, visite, een huis vol visite…. ♫

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.