Mysterieuze sanctiebreker Deuss in de problemen

Aan de telefoon krijg je hem niet, en zijn zus ook niet. Alleen een secretaris die je afpoeiert. John Deuss houdt zich al jaren onbereikbaar. Hij heeft dan ook op grote schaal olie gesmokkeld naar het apartheidsregime van Zuid-Afrika en wordt in één adem genoemd met de Iran-Contra affaire.

 

 

Update 12 december: John Deuss zou kampen met hoog threatlevel

De betrokkenheid bij Iran-Contra werd me ooit verteld door een expert die ook wel eens wordt ingehuurd door de Verenigde Naties. (In dit verhaal wordt er op gehind.) ‘Voor de ware grote smokkelaar geldt: logistiek, logistiek, logistiek.’ En daar was Deuss goed in. Hij heeft volgens schattingen tussen de 1 en 2 miljard dollar verdiend met de schimmige handel in strategische goederen als olie.

Hij zou zo belangrijk zijn geweest voor de olietoevoer aan Zuid-Afrika in de jaren 80, dat binnen het regime werd geklaagd dat ze té afhankelijk van Deuss waren. De regering kreeg hulp van de bekende sanctionbuster Marc Rich, die – het is een kleine wereld – ook wel eens in verband is gebracht met Trafigura, de oliehandelaar in Amstelveen van het gifschip in Ivoorkust. Rich was de man die gratie kreeg van Bill Clinton in het laatste uur van zijn presidentschap.

John Deuss of zijn zus Martine aan de lijn krijgen voor de jaarlijkse rijkenlijst is niet gelukt. Wel een heel aardige telefoniste van FCIB te Willemstad, Curaçao aan de lijn gekregen. Voor haar is het jammer dat Deuss' bank op omvallen staat. Merkwaardig, want rond Deuss hing altijd de geur van onetisch succes en glamour. Hij omringde zich met modellen op zijn 50-meter lange zeiljacht Fleurtje, het op drie na grootste plezierschip in bezit van een Nederlander.

Hier nog een oud stukkie uit Nieuwe Revu:

John Deuss (62):

Leverde olie aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Begon daar eind jaren zeventig mee door de Sovjet Unie een olietanker afhandig te maken, en die naar Zuid-Afrika te dirigeren. Het bezorgde hem een plek op de dodenlijst van de KGB, die hij later wist af te kopen.

Leverde daarna nog regelmatig olie aan het apartheidsregime, dat hem volgens schattingen van het Amsterdamse Shipping Research Bureau tussen de 300 en 500 miljoen dollar commissie opleverde. Zijn handel met Zuid-Afrika maakte hem het eerste slachtoffer van terreurgroep Rara, die in 1985 een bom legde waardoor zijn kasteeltje in Berg en Dal, bij Nijmegen, in vlammen op ging.

Deuss werd volgens geruchten vanwege zijn logistieke kennis in de jaren tachtig door vrienden van de Amerikaanse president Ronald Reagan ingeschakeld voor de ‘Iran-Contra’ transactie, waarbij wapens werden geleverd aan Iran. Met de opbrengst werd rebellenbeweging de Contra’s in Nicaragua ondersteund.

Is tegenwoordig bankier op Bermuda. Heeft twee Gulfstream privé-jets en recreëert op zijn 55-meter lange driemaster Fleurtje. Zijn vermogen wordt geschat tussen de één en twee miljard euro.

Update 20-9: Moody’s pakt oliehandelaar John Deuss aan
Update 25-9: Tegenvallende fraude van John Deuss

Meer handelaren:
Erik de Vlieger slaat aan het webloggen
Nederlandse wapenhandelaar gepakt in Zimbabwe
Taylor ontmoet oude vriend in Scheveningse cel

 

 

 

Lees ook:John Deuss zet zeiljacht Fleurtje te koop
Lees ook:Moody’s pakt oliehandelaar John Deuss aan
Lees ook:John Deuss’ CIA-spoken uit het verleden
Lees ook:Zakenpartner vertelt over John Deuss’ oliehandel
Lees ook:Paul Fentener van Vlissingen overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.