Taylor gepakt; Nigeria kan weer vriendjes maken

Update: Charles Taylor komt misschien wel naar Den Haag.

Schopte die vervelende ex-dictator van Liberia Charles Taylor bijna het plan in de war van president Obsanjo van Nigeria om vandaag vrienden te maken in Washington. Als het aan Congresleden had gelegen, was de ontmoeting tussen de presidenten Bush en Obasanjo niet doorgegaan.

Gisteren ontsnapte Taylor aan zijn bewakers in zijn Nigeriaanse villa, maar is vandaag gelukkig weer gepakt toen hij op het punt stond de grens met Kameroen over te steken.
Toen Taylor nog werd vermist, eisten Amerikaanse parlementariërs, die van Bush’ eigen partij voorop, dat de president zijn geplande ontmoeting met Obasanjo zou afzeggen. Ook enkele pressiegroepen waren gisteren woedend op Obasanjo, omdat het leek alsof de Nigerianen Taylor met opzet hadden laten ontsnappen.
Taylor is de voornaamste aanstichter van bloedige burgeroorlogen in Liberia en Sierra Leone, waarbij drie miljoen doden zijn gevallen. Ook verhandelde Taylor diamanten voor wapens met Al Qaeda, en met Victor Bout, de roemruchte groothandelaar in gesmokkelde strategische goederen, die eveneens de Taliban van vliegtransport en wapens voorzag.
In het kader van een vredesregeling kreeg Taylor drie jaar geleden asiel in Nigeria onder een soort huisarrest, mits hij zich niet langer met politiek zou bemoeien.

Gerelateerd:
Nigeria offert Shell voor vriendschap met Bush
Bloeden in Nigeria, bloeden aan de pomp

Lees ook:Charles Taylor naar Den Haag
Lees ook:Nigeria offert Shell voor vriendschap met Bush
Lees ook:Taylor ontmoet oude vriend in Scheveningse cel
Lees ook:Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven
Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.